Eliminációs diéta

Az eliminációs diéta egyfajta diagnosztikus módszer. Nem egyedüli mód a táplálékallergiák tisztásására, de nagyban hozzá segít annak diagnosztikájában a táplálkozási és tüneti napló, és a gasztroenterológiai módszerekkel együtt teljes képet ad a megfelelő diagnózishoz.

Elimináció, ez egy olyan szakszó amit biztosan hallottál már… főleg ha figyeltél kémia órákon… de ennek itt semmi köze a  kémiához. Maga a szó eltávolítást, kiküszöbölést jelent. Ételallergiák, vagy pedig intoleranciák esetén a gyanúba fogott élelmiszert vagy élelmianyagot eltávolítjuk az étrendből.  Ezáltal a feltételezett allergiát kiváltó táplálékok és, vagy a biztosan tünetet nem okozó táplálékokat gyűjtjük össze egy úgynevezett  pozitív/negatív listára. Ez egyfajta kereső étrend, nem összekeverendő más eliminációsnak (pl. szétválasztó étrendek) nevezett fogyókúrás  vagy hasonló célt szolgáló étrendekkel. Ennek az étrendnek elsősorban a célja diagnosztikus… Lényegében két szakaszból áll.

1. szakasza amikor az étrendből eltávolítjuk a gyanúba fogott élelmiszert ( kb 5-7 naptól – 2 hétig)

2. szakasza az úgy nevezett provokáció vagyis amikor a gyanús élelmiszert fokozatosan visszaépítjük az étrendbe

 Akkor van nehezebb dolgunk ha  hozzávetőlegesen sem tudjuk, hogy melyik étel lehet a felelős, akkor úgynevezett allergén mentes – helyesebben szegény – diétát alkalmaztunk. Ha a panaszokat ételallergia okozta, az elimináció alatt a tünetek jelentősen javulni fognak, esetleg teljes tünetmentesség alakulhat ki.

 Ilyen allergén szegény diéta: Főtt rizs vagy burgonya, főtt alma, ásványvíz, főtt pulykahús vagy bárányhús  Semmilyen zsiradék vagy liszt alkotórész nem kerülhet az étrendbe. Mivel a pulyka Magyarországon a ritkábban fogyasztott húsokhoz tartozik semleges anyagnak tekinthető a provokáció napjai alatt. Egy másik változatnál napraforgó-, és kukoricacsíraolaj is felhasználható, valamint zöld saláták, brokkoli, karfiol, kelbimbó is fogyasztható. Csak főzés és párolás alkalmazható.

Ha a beteg tünetmentes orvosi felügyelet mellett elvégezhetők a per os provokációs tesztek. Ezekre a fenti étrend  megkezdésétől számított 5-7 nap vagy 2 hét múlva kerül sor. A Provokációs teszteket minden kórház gasztroenterológiai osztályán a helyi sajátosságok megfelelően  végzik.  A provokáció napján éhgyomorra kapja reggel az első provokáló anyagot és meghatározott sorrendben a továbbiakat délutánig. Közben pontosan vezetni kell a jelentkező tüneteket vagy a tünetmentességet. Ezt egymást követő napokon megismétlik.  Az étel adalékanyag provokációnál 90 percet kell várni a két különböző anyag beadása között, táplálék allergének esetében ½-1 napot, a beteg anamnézisétől függően.

Pozitív eredményűnek a provokációs próbát akkor értékelhetjük, ha tünetmentes betegen egy konkrét étel adását követően tünetek jelennek meg, amelyek rendszerint teljesen megegyeznek megjelenési formájukban azokkal a tünetekkel, amelyek miatt orvoshoz fordult (esetleg nem olyan intenzitásúak).

Ha ez a rpovokációs teszt  nem volt megvalósítható valamilyen okból, akkor helyette az un. kereső, allergén szegény diéta beállítására került sor. Az allergén szegény étrendbe 2-3 naponként építettek be egy-egy új nyersanyagot (lépcsőzetesen bővítő   étrend). Ha romlott a beteg állapota, tünetek jelentek meg, az azt jelentette, hogy az utoljára kipróbált élelmiszer okozza az allergiát. Ennek ellenkezőjét is alkalmazták. Ez a lépcsőzetesen szűkítő étrend. 2 naponta szűkítették a fogyasztható élelmiszerek körét. Az allergén kereső étrend nagy önfegyelmet és pontos megfigyelőképességet követel a pácienstől, ugyanakkor rendkívül hosszú kórházi kivizsgálási időt igényelt, ezért már nem alkalmazzák ezeket.

Ha az allergént felismerték, akkor azt ki kell iktatni az étrendből.  Ezért az későbbi diéta célja: A tüneteket kiváltó élelmianyag/élelmiszer/adalékanyag elkerülése, a tápláltsági állapotnak és az életkori sajátosságoknak megfelelő tápanyag bevitel mellett. Előfordulhat, hogy valaki valamilyen gyermekkori allergiájából kigyógyult és iskolás vagy felnőtt korában más ételre alakul ki túlérzékenysége.

A gyermek és a felnőtt korra egyaránt érvényes, hogy a gyógyulás csak szigorú diéta alkalmazásával lehetséges és hosszú ideig tart. Minél többször próbálkoznak a kérdéses étel visszaadásával, annál inkább kitolódhat a gyógyulás ideje. Legalább 1, de még célszerűbb 2 éven keresztül kizárni az allergént (elkerülő étrendet tartani).  Az étrend összeállításánál az allergén kiiktatása mellett figyelni kell arra, hogy a kornak, fizikai aktivitásnak megfelelő étrendet kapja a beteg.

Azt követően ( 1-3 év után, kivéve cöliákia) rendszerint szokványos vagy annál alig kevesebb mennyiségben  fokozatosan be lehet vezetni a beteg étrendjébe a korábban tüneteket kiváltó anyagot. Ritka, hogy egy személy 2 vagy 3 ételnél többre legyen allergiás.

Kapcsolódó bejegyzések:

https://dietaovoda.cafeblog.hu/2014/05/03/mentes-dieta-1/

https://dietaovoda.cafeblog.hu/2014/05/05/mentes-dieta-2/

Tovább a blogra »