A kisgyerekek napjaik nagyobb részét nemsokára az iskolában töltik. Érdemes végiggondolni, hogy amíg ott vannak, melyek azok a források, ahonnan enni- és innivalót kapnak, ezek milyen minőségűek, valamint, hogy a szülő adott esetben mit tehet annak érdekében, hogy egészségesebb étkezésben legyen része a gyermekének.
Az, hogy egy felnőtt mennyire lesz egészségtudatos, nagyrészt már gyermekkorban eldől. Azokat az ételeket, italokat fogja előnyben részesíteni, és azokat az ízeket fogja keresni, amelyekkel gyermekként otthon vagy az iskolában találkozott. Ha azt látja, hogy otthon a szülők mindennap esznek zöldséget, gyümölcsöt, nem fogyasztanak napi szinten édességet, alkoholt, valamint rendszeresen mozognak, ezt a mintát igyekszik majd követni felnőttkorban is.
Amíg a gyermek az iskolában tartózkodik, ételt-italt a menzáról, a büféből, az iskolában elhelyezett étel-, italautomatából szerez, ezeken kívül azt fogyasztja, amit a szülők csomagolnak neki otthon tízóraira, uzsonnára.
Menza
Egy 2008-as országos felmérés szerint általánosságban elmondható, hogy túl sok zsírt, cukrot, és sót tartalmaznak a „menza-ételek”, valamint rendkívül kevés az étlapon a gyümölcs – zöldség, a tej, tejtermék, a sovány húsok és a halak. Gyakran alkalmaznak kész-, félkész élelmiszereket, melyek összetételére jellemző a sok só. Ezek az étrendbeli sajátosságok könnyen megvethetik az alapját a később kialakuló elhízásnak, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Amennyiben a gyerekek már kiskorukban hozzászoknak a túl sós ízhez, ezt igénylik majd később is, azaz felnőttként is feleslegesen fogják megsózni az ételeiket, a magasabb nátriumbevitel pedig hosszútávon magas vérnyomást okozhat.
A gyerekekkel otthon is meg kell próbálni megkedveltetni az egészségesebb étrend bázisát képező ételeket, hogy ne lehessen az kifogás, hogy „a menzán azért nincs gyakran főzelékféle, mert a gyerekek nem eszik meg”.
Büfé, automata
Az iskolák körülbelül felében üzemel büfé, ezenkívül jelentős részükben található valamilyen étel-, vagy italautomata.
A büfék kínálatában az OÉTI felmérése alapján javulás figyelhető meg, azonban még mindig jellemző az édességek jelenléte, és ezek általában jobban szem előtt vannak, mint például a gyümölcsök, vagy a jól összeállított szendvicsek.
Az automaták kínálata alapján jellemző a kávé- és tea-, valamint üdítőital automaták jelenléte.
Mit tehet a szülő?
A szülők, tanárok szerepe az egészségnevelésben óriási, hiszen a kisgyereknek el kell magyarázni, hogy a jelenlevő kínálatból melyek azok, amelyeket előnyben részesítsen, és azt is fontos megértetni vele, hogy ez hosszútávon hogyan befolyásolja az egészségét.
Az iskolai étkezésen kívül az otthoni minta a másik meghatározó tényező abban, hogy egy kisgyerek hogyan táplálkozik, és hogy később, nagyobb korában milyen ételeket, italokat fog előnyben részesíteni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: