Diéta Óvoda

Húsvéti étkek babáknak-, vagyis mit ehet a baba húsvétkor?

A húsvéti ünnepek közeledtével már beszéltünk arról mit hozzon a nyuszi csokoládé helyett. Most egy másik kérdés, hogy a hagyományos húsvéti ételek közül vajon mit is adhatunk már a babánknak? A hagyományos húsvéti fogások egyéves kor alatt semmiképp sem ajánlottak! A füstölt sonka túl nehéz és sós az éretlen gyomornak, a retek – magas illóolaj tartalmából adódóan – szintén tiltólistás, ahogyan tojás fogyasztásának is megvannak a maga szabályai ebben az életet szakaszban.  Nyugodtan leszögezhetjük, hogy 9 hónapos kor alatt nagyjából semmi sincs a felnőttek asztalán, amiből a baba is kaphatna, ennél idősebb korban viszont már találni olyan ételféleségeket, amelyeket a kicsi is megkóstolhat.

 Mi az amit adhatunk a 9 hónapnál idősebb babának húsvétkor?

Tojássárgája – 8-9  hónapos korban heti egyszer adható már  a tojás sárgája. Készíthetünk belőle tojás krémet egy kis natúr joghurttal vagy kefirrel, vagy a főzelékhez keverve összetörve.

 Tojásfehérje 1 éves kor felett már adható. Ilyenkor készíthetünk kevés zöld fűszerrel az egész tojásból tojáskrémet kenyérre kenjük.  Adhatjuk levesben és főzelék feltétnek főzve is.

1 éves kor feletti babádnak készíthetsz töltött tojást, melyet az egész család fogyaszthat

Sárgatúró– egyes tájegységeken hagyományos húsvéti  étel, mely tejből és tojásból készül 1 éves kor betöltött babának kóstolót már adhatunk.

Sonka – a hagyományos húsvéti füstölt főtt sonka egy kisbabának túl sós és nehéz étel. Helyette kínáld gyermekedet adalékanyagoktól mentes csirkemell sonkával, főtt vagy grillezett csirkehússal. A főtt csirke húst 7 hónapos kortól, míg a pici kakukkfűvel, lestyánnal, bazsalikommal, fokhagymával ízesített grillezett husit 8-9 hónapos kortól adhatod.

Sonkás étel adásához jó altrnatíva lehet néhány bébi étel: pl 

Hipp Tészta sonkával,Kecskeméti Vegyes zöldség sonkával, Hipp Zöldséges sonka tésztával ezekről A Hamikalauz oldalain olvashatsz részletesebben. 

Nyúl húst főzve vagy párolva kakukkfűvel, bazsalikommal ízesítve adhatod 10-11 hónapos kortól. Birkahúst a babának nehezen emészthetősége, faggyússága miatt még nem adunk 2 kor alatt.

 Retek – a retek magas illóolaj tartalmú zöldség, legalább 1 éves korig várj vele. Kínálhatod helyette uborkával, karikázott párolt répával, vagy a már fogyasztható zöldségekkel. 1 éves kor felett adhatod neki a paradicsomot paprikát.

 Torma- erős, és illóolajban gazdag étel várj vele 2-3 éves korig akkor is egyszerre késhegynyivel próbálkozz. Újhagymát, medvehagymát 2 éves kora után próbálhatod.

 Édességek: Az édesség eleve kerülendő, a picik szervezete nem igényli a csokoládét, édes tejdesszerteket, fölösleges őket ehhez ebben a korban hozzászoktatni. Arról,hogy mit adjunk édesség helyett  már írtam.  

 

A húsvéti hidegtálak elengedhetetlen részei a saláták, hidegtálak majonézzel. 9 hónapos vagy  1 éves kor alatti babának azokból  a zöldségekből válogass amit már bevezettél. Majonézt 1 éves kor alatt ne adjunk csak ha megtörtént a tojás bevezetése egészben, vagyis 1 éves kor felett

A húsvéti asztal elmaradhatatlan része a húsvéti kalács, melyet 1 éves babádnak már nyugodtan adhatsz, legyen az foszlós kalács vagy  kakaós kalács. 1 vékony szelet fele tojáskrémmel kerülhet a tányérjára. 

Néhány recept:

 (A receptek 9 hónapos kortól biztonsággal adhatók)

 Fokhagymás párolt csirke tört burgonyával

Hozzávalók: 2-3 burgonya, csirkecomb filé, egy kevés fokhagyma (1 kisebb gerezd fele)
 
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. Amikor már puhára főtt, áttörjük villával.
A csirkehúst csíkozzuk vagy kockázzuk ízlés szerint,a fokhagymát megpucoljuk, és széttörjük, majd rászórjuk a csirke hús tetejére. Csak kevés fokhagymát szabad rárakni! Sütőben puhára sütjük. Ha készen van, apróbbra vágjuk és a tört burgonya mellett tálaljuk.

Répás alma saláta

 1 közepes sárgarépát és egy nagyobb almát meghámozunk, majd az almát lereszelünk, a párolt sárgarépát kockázzuk vagy csíkozzuk, mokkáskanál olajjal és natúr joghurttal összekeverjük.

Sárgarépás rizs csirkehússal

Hozzávalók (1 adaghoz): 150 g sárgarépa, 40 g kicsontozott csirkemell, 2 kukoricaolaj, 30 g rizs, 

A sárgarépa végeit levágjuk, megmossuk, és vékonyan meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük. 
A csirkehúst kockára vágjuk, és egy teáskanál vajon megpároljuk, a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk, 1 l vízzel felöntjük, forrástól számítva kb. 25 percig pároljuk lassú tűzön. A sárgarépás rizst hőtartó tányérra rakjuk, a maradék olajat hozzákeverjük.

Tepsis zöldségek

 Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 1 cukkíni, 1 padlizsán, 1 csomag újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 közepes burgonya, 2 paradicsom
A zöldségeket megpucoljuk, folyóvíz alatt megtisztítjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a többi alapanyagot kockázzuk, illetve karikára vágom.  A zöldségeket behelyezzük egy mély tepsibe, vagy üvegedénybe felöntjük 2 dl vízzel, egy kávés kanál olívaolajjal. Az egészet befedjük alufóliával, és előmelegített sütőben, kb. 150-170 fokon puhára pároljuk. 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!