Diéta Óvoda

Egészséges nyári menü az egész családnak

A nagy melegben is szüksége van a szervezetünknek energiára, kerestem olyan egészséges nyári recepteket, melyeket szívesen megeszik az egész család! Gyümölcsleves, spenót és sült hús, kicsit másképp és itt a tavalyi nagy kedvencünk is az uborka.

Hideg gyümölcsleves másképpen

ejfjepfkpoA nyári forróságban nincs is üdítőbb, mint egy csésze, hűsítő gyümölcsleves, amit az évszak gyümölcsei édesítenek ízletessé. Ha nincs kedvünk a kánikulában órákig főzőcskézni, a nyári ételek közül a gyümölcslevessel könnyű dolgunk van,mert nem kell főzni sem, csak összeönteni az alapanyagokat.

Válasszunk olyan gyümölcsöt, amit a család szeret! A meggyet magozzuk ki, a barackot vágjuk kisebb darabokra. Vegyünk 2 liter rostos őszibarack gyümölcslevet és adjuk hozzá a gyümölcsöket.

Öntsünk egy kevés tejszínt ízlés szerint a leveshez, fűszerezzük fahéjjal és tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy összeérjenek az ízek. Frissítő desszertnek és teljes értékű fogásnak is egyaránt kiváló. Mentes változatban a tejszínt kihagyjuk az elkészítés során:) 

Spenót másképpen

green-456839_1280A spenótot érdekesebbé tehetjük, ha egy kicsit újítunk a régi receptünkön. A nyári melegben jó vitaminpótlás és finom ebéd készülhet belőle, amit még a gyerekek is szívesen megesznek majd.

Készítsük elő a spenótleveleket a szokásos módon, a lisztes rántás előtt azonban, pirítsunk egy kevés vékonyra vágott császárszalonnát. Ezután tegyük a rántáshoz a spenótot, engedjük fel húslevessel és bolondítsuk meg a főzeléket egy kevés reszelt sajttal.

Ha igazán finom spenótot szeretnénk készíteni, tegyünk hozzá tejszínt is, így krémesebb lesz a főzelékünk. A szalonnától pikáns ízt kap a spenót, igazi különlegességet varázsolhatunk az egyszerű ételből.

Nyárs meleg napokra

skewers-862682_1280Nemcsak egészséges nyári étel, de remek program is a szabadban sütött nyárshús elkészítése.

Vegyünk négy kicsontozott csirkemellet, vágjuk akkora kockákra, amekkora a nyársra jó lesz és pácoljuk be fűszeres olajban. Hagyjuk a húst állni néhány órát a pácban, a hűtőszekrényben.

Tegyünk a nyársra burgonya, szalonna, gomba valamint hagyma karikákat is, végül csomagoljuk be fóliába egyenként az egészet.

Megsüthetjük a nyársakat parázs fölött, vagy grillrácson is, de akár még a sütőben is finom étel készül belőlük. A nyárs mellé friss zöldségeket tálaljunk, az ízvilág pedig gazdagodhat a tányérunkon, ha különböző szószokat készítünk a hús mellé. 

Hideg uborkaleves a la Tibay ubileves

A mi nagy kedvencünk a hideg uborka leves. Tavaly nagyon sokszor szerepelt a menüben, mert igen csak jó volt a termés. Az idei meleg napokon sem maradt el, hiszen egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók 4 személyre:

1-2 db kígyóuborka

2- 5 kisebb csemege uborka

4 dl hideg tej, vagy tejszín

só, bors, zöld fűszerek ízlés szerint

pikáns változathoz hagymafélék: fokhagyma, lila hagyma, medvehagyma,metélő vagy új hagyma.

MENTES változatban 

3 db kígyóuborka

5-8  kisebb csemege uborka

4 dl szűrt víz ( csapvíz, ásványvíz)

só, bors, zöld fűszerek ízlés szerint ( Csökkentett só bevitel estéén használhatunk Vivegát)

Elkészítés főzés nélkül: 

A megmosott, meghámozott uborkákat egy üveg  vagy porcelán edénybe kockázzuk. Ízlés szerint fűszerezzük a sóval, borssal, zöld fűszerekkel ( petrezselyem levél, majoránna, oreganó, metélő hagyma, fokhagyma, rozmaring, zsálya)  Botmixerrel a hozzáadott 4 dl  folyadékkal simára összedolgozzuk.  ( Ha túl sűrűnek ítéljük további folyadék hozzá adásával hígíthatjuk. )  Hűtőbe téve 20-30 perce álmi hagyjuk  Csészében pirított kenyérkockával, vagy reszelt sajttal, tejszín habbal tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!