A nagy melegben is szüksége van a szervezetünknek energiára, kerestem olyan egészséges nyári recepteket, melyeket szívesen megeszik az egész család! Gyümölcsleves, spenót és sült hús, kicsit másképp és itt a tavalyi nagy kedvencünk is az uborka.
Hideg gyümölcsleves másképpen
A nyári forróságban nincs is üdítőbb, mint egy csésze, hűsítő gyümölcsleves, amit az évszak gyümölcsei édesítenek ízletessé. Ha nincs kedvünk a kánikulában órákig főzőcskézni, a nyári ételek közül a gyümölcslevessel könnyű dolgunk van,mert nem kell főzni sem, csak összeönteni az alapanyagokat.
Válasszunk olyan gyümölcsöt, amit a család szeret! A meggyet magozzuk ki, a barackot vágjuk kisebb darabokra. Vegyünk 2 liter rostos őszibarack gyümölcslevet és adjuk hozzá a gyümölcsöket.
Öntsünk egy kevés tejszínt ízlés szerint a leveshez, fűszerezzük fahéjjal és tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy összeérjenek az ízek. Frissítő desszertnek és teljes értékű fogásnak is egyaránt kiváló. Mentes változatban a tejszínt kihagyjuk az elkészítés során:)
Spenót másképpen
A spenótot érdekesebbé tehetjük, ha egy kicsit újítunk a régi receptünkön. A nyári melegben jó vitaminpótlás és finom ebéd készülhet belőle, amit még a gyerekek is szívesen megesznek majd.
Készítsük elő a spenótleveleket a szokásos módon, a lisztes rántás előtt azonban, pirítsunk egy kevés vékonyra vágott császárszalonnát. Ezután tegyük a rántáshoz a spenótot, engedjük fel húslevessel és bolondítsuk meg a főzeléket egy kevés reszelt sajttal.
Ha igazán finom spenótot szeretnénk készíteni, tegyünk hozzá tejszínt is, így krémesebb lesz a főzelékünk. A szalonnától pikáns ízt kap a spenót, igazi különlegességet varázsolhatunk az egyszerű ételből.
Nyárs meleg napokra
Nemcsak egészséges nyári étel, de remek program is a szabadban sütött nyárshús elkészítése.
Vegyünk négy kicsontozott csirkemellet, vágjuk akkora kockákra, amekkora a nyársra jó lesz és pácoljuk be fűszeres olajban. Hagyjuk a húst állni néhány órát a pácban, a hűtőszekrényben.
Tegyünk a nyársra burgonya, szalonna, gomba valamint hagyma karikákat is, végül csomagoljuk be fóliába egyenként az egészet.
Megsüthetjük a nyársakat parázs fölött, vagy grillrácson is, de akár még a sütőben is finom étel készül belőlük. A nyárs mellé friss zöldségeket tálaljunk, az ízvilág pedig gazdagodhat a tányérunkon, ha különböző szószokat készítünk a hús mellé.
Hideg uborkaleves a la Tibay 
A mi nagy kedvencünk a hideg uborka leves. Tavaly nagyon sokszor szerepelt a menüben, mert igen csak jó volt a termés. Az idei meleg napokon sem maradt el, hiszen egyszerű és nagyszerű.
Hozzávalók 4 személyre:
1-2 db kígyóuborka
2- 5 kisebb csemege uborka
4 dl hideg tej, vagy tejszín
só, bors, zöld fűszerek ízlés szerint
pikáns változathoz hagymafélék: fokhagyma, lila hagyma, medvehagyma,metélő vagy új hagyma.
MENTES változatban
3 db kígyóuborka
5-8 kisebb csemege uborka
4 dl szűrt víz ( csapvíz, ásványvíz)
só, bors, zöld fűszerek ízlés szerint ( Csökkentett só bevitel estéén használhatunk Vivegát)
Elkészítés főzés nélkül:
A megmosott, meghámozott uborkákat egy üveg vagy porcelán edénybe kockázzuk. Ízlés szerint fűszerezzük a sóval, borssal, zöld fűszerekkel ( petrezselyem levél, majoránna, oreganó, metélő hagyma, fokhagyma, rozmaring, zsálya) Botmixerrel a hozzáadott 4 dl folyadékkal simára összedolgozzuk. ( Ha túl sűrűnek ítéljük további folyadék hozzá adásával hígíthatjuk. ) Hűtőbe téve 20-30 perce álmi hagyjuk Csészében pirított kenyérkockával, vagy reszelt sajttal, tejszín habbal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: