Hamarosan itt a húsvét és melyik gyerek ne szeretné a Micimackóból megismert húsvétozást tojáskeresést. A húsvét is tipikusan az az ünnep, amikor a gyerekek ajándékot, legfőképpen édességet kapnak. Hogy a húsvétozást kicsit egészségesebbé varázsoljuk, inkább próbáljunk meg ennek megfelelően alternatívákat becsempészni az ajándékok közé.
Hogyan tegyük akkor hát egészségesebbé gyermekeink húsvéti ajándékcsomagját? Miképp ne halmozzuk el őket bolti árukkal?
Ki ne emlékezne a nagymama kalácsára vagy sütijeire? Készítsünk házi édességeket gyermekeinknek is!
Ha már csoki, akkor legyen minőségi
A boltok polcait már hetekkel az ünnepek előtt ellepik a csoki nyuszik, tojások, báránykák és más speciális édességek. (Ahogy történik ez mikulás idején is) Az újabb hagyományokkal már húsvétkor is elengedhetetlen kelléké vált az édesség csomag, sokan anélkül el sem tudják képzelni. Fontos szempont ezek válogatásnál , inkább a minőség, mintsem a mennyiség. Gyanús, ha az átlagnál sokkal olcsóbban kínálnak egy terméket, hiszen ha megnézzük az összetevőket, sokszor azt láthatjuk, hogy nem is igazi csokoládéval, hanem tejbevonó masszával van dolgunk – ez pedig lényegében cukorból és növényi olajból áll.
Az igazi csokoládén belül is vannak kakaótartalom szerint fokozatok, annál jobb minőségű egy csoki, minél magasabb a kakaótartalma, de azért tartsuk szem előtt, hogy a gyerekek nem mindegyike szereti a 70-90 %-os étcsokit – nekik inkább a 40-50 % körüli gyümölcsdarabosakat válasszuk.
Normális mértékben fogyasztva a csokoládéban lévő kakaóbab flavonoid tartalma több pozitív hatással bír, úgy mint a szív- és érrendszer védelme, de gondolhatunk a boldogsághormont (endorfint) serkentő összetevőire is.
A megszokott édességek mellé vagy helyett beválogathatunk például olyan köles golyót, bulátát, mogyorót, mandulát vagy mazsolát és aszalt gyümölcsöket, amelyek különféle csokoládéba vannak mártva. Ezek között már elég nagy a választék a piacon, könnyen találhatunk alig cukros vagy éppen bio változatot is. Ezen kívül kapható kakaós és fahéjas ízesítésű kölesgolyó is, az édesszájú gyerekek általában nagyon szeretik.
Egészséges ropogtatni valók
Ma már nem kell bioboltok után kutatni, mert akár szupermarketben is vásárolhatunk olyan ropogtatni valókat, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, az alapanyagok pedig ökológiai gazdálkodásból származnak. Egy dinós bio kukorica – snackkel, egy tönkölylisztből készült ízletes ropival, netán különféle ízű köles golyóval a sós ízeket szerető gyerekek kedvére tehetünk.
A dietetikus tippje:
A húsvét során a csokoládé- és édességfogyasztás tekintetében a legfontosabb a mértékletesség. Nem kell egész nap csokit, sütit enni, ezek az ételek jó ha inkább az étkezések utáni desszertek, a vendégváró falatok szerepét töltik be. A nyuszi fészekbe a festett tojások mellé lehetőleg csak valódi kakaóból készült csokoládéféleségek kerüljenek, ugyanakkor legyünk tisztában azzal is, hogy a magasabb kakaótartalom magasabb zsírtartalommal és magasabb energiatartalommal jár. Az ünnepi időszakban különösen figyeljünk oda a gondos fogápolásra. Az ajándékként begyűjtött csokifigurákat inkább tegyük el későbbre.
Aszalt gyümölcsök, olajos magvak
Hangsúlyoznom kell, hogy elsősorban a hozzáadott cukor nélküli aszalványokat keressük, különben nem sokkal vagyunk előrébb, mint egy hagyományos cukorkával. Már szinte minden boltban kapható aszalt sárgabarack, aszalt almaszirom, ropogós alma rudacska (akár csokis kivitelben), vagy éppen rengetegféle mazsola. De fedezzük fel a piacokon, áruházakban működő aszalt gyümölcsöket áruló standokat is, ahol még ezeknél is különlegesebb finomságokat találhatunk: például óriás királyfügét, aszalt epret, joghurtos meggyet, fűszeres pirított mandulát, vagy olyan előre elkészített keverékeket, mint a diákcsemege.
Saját készítésű házi sütik, kekszek
Ha nagyon elszántak és kellően kreatívak vagyunk, a bolti édességeket visszaszoríthatjuk saját készítésű édességekkel (akár a hétköznapokon is), olyanokkal, mint például az étcsokis kekszek, zabkekszek, linzerek, de a Húsvéthoz egy marcipános répatorta is kiválóan passzolhat.
Bár több idő elkészíteni, mint megvenni, de így ezekbe biztosan nem kerülnek mesterséges ízfokozók és tartósítószerek, a cukrot felválthatjuk mézzel vagy természetes édesítőszerekkel (pl.: xilit, sztívia, agávészirup), a finomlisztet meg keverhetjük zabliszttel illetve teljes kiőrlésűekkel, így sokkal egészségesebb sütit kapunk. Akár kipróbálhatunk új dolgokat is. Törekedjünk az esztétikumra, legyen az az édesség szép és ízléses, csomagoljuk be az ünnephez méltóan, mert csak így lesz igazi ajándék!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: