Diéta Óvoda

Mesterséges édesítőszerek/cukorpótlók

Közös jellemzőjük: energiát nem tartalmaznak, tehát a leg energiaszegényebb étrendbe is beilleszthetők. Tabletta, por és folyadék formájában kerülnek forgalomba. Négy fajta mesterséges édesítőszert forgalmaznak. Ezek a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam.3314152_c313e6220d6a2db8f29c0667012b41a6_wm1

Fő jellemzőik a következők:

Szacharin: A legrégibb édesítőszer, 300-szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Fő hátrányai, hogy fémes mellékíze van, másrészt, hogy hőre (főzés, sütés hatására) bomlik. – Szacharin, Édeske, Ezerédes folyékony édesítő néven forgalmazzák.

Ciklamát: mintegy 30-szor édesebb a cukornál és csaknem tökéletes cukorillúziót kelt. A második legolcsóbb édesítőszer. Nincs mellékíze és hőstabil. –  Polisett tabletta és Polyswett oldat néven forgalmazzák. (szacharin és ciklamát keverék, de a szacharin kellemetlen ízhatása nem érződik)

Aceszulfám-K: drágább a ciklamátnál. Édesítőerejében, ízhatásában azzal csaknem megegyező. Kiváló ízű, hő hatására nem bomlik el. – Sunipol C folyadék, Sunipol tabletta és folyadék formájában forgalmazzák. (szacharin és aceszulfám-K kombinációja) Hasonló a Vitál nevű folyadék, csak a komponenseket más arányban tartalmazza.

Aszpartam: szemben az előző három kémiai anyaggal, két aminosavból – L-fenilalaninból és L-aszparaginsavból – áll, ezért természetesnek nevezhető édesítőszer. Nagyjából 300-szor édesebb a cukornál és kiváló ízű. Hátránya, hogy sokkal drágább az előzőeknél, másrészt hőre, fényre elbomlik, édesítő ereje fokozatosan csökken. Phenylketonuriában nem fogyasztható. – Canderel tabletta és maltodextrinre felvitt por formájában kapható. 1 tabletta 1 teáskanál kristálycukor édesítő erejének felel meg. Aszpartámmal édesített light üdítőitalokon és gyümölcsnektárokon az édesítőszer Nutrasweet néven szerepel.

Az édesítő szerek esetében,  fontos kiemelni, hogy alkalmazásuk 6 éves kor alatt nem javaltt és 6-14 éves kor között sem ajálnott. A gyermeke szervezete nincs felkészülve ezen bonyolultabb szerkezetű édesvíz pótlók emésztésére, feldolgozására.  A jelenleg hatályos közétkeztetési rendelkezések és  a majdani törvény sem engedi ezen terméke köztéteztetésben való alkalmazását.  Ha gyermekünk cukor beteg vagy más okból kényszerülünk az édes íz pótlására használhatunk cukorpótlókat. Egészen kis korban pedig a megfelelő ízharmonizálással kiküszöbölhetjük,hogy az édes íz domináljon. Az édes íz helyettesíthetőségében nagyon jó ötletekkel tanácsokkal szolgálhatnak még a dietetikusok is, érdemes őket keresni:)

 

Cukorpótlók:

Minden olyan készítménynél, ahol a cukor tömege is nélkülözhetetlen, mesterséges édesítőszerek nem alkalmazhatók. Ezen termékeknél (csokoládé, torta, piskóta) az úgynevezett cukorhelyettesítők jöhetnek szóba. Részt vesznek az anyagcserében és energiát szolgáltatnak, ezért elhízott cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak nem ajánlottak. A gyakorlatban két fajtájukkal rendelkezünk. Ezek a gyümölcscukor (fruktóz) és a szorbit.

Cukrok

Gyümölcscukor: 30-50%-kal édesebb a répacukornál. A vércukrot csupán kis mértékben emeli. Hátránya, hogy drágább a cukornál. Mivel szénhidrát, a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva maximum napi 50 g fogyasztását javasoljuk. A fruktózzal készült diétás ostyák, kekszek közel ugyanolyan mértékben emelik a vércukrot, mint a cukrot tartalmazók. Jó májműködés szükséges hozzá és magas triglicerid szint esetében nem alkalmazható.

szorbit úgynevezett cukoralkohol, a cukor édesítőerejének csupán 50-60%-ával rendelkezik. A Glukonon néven forgalmazott hazai por alakú készítményt még szacharinnal is édesítik (0,2%). 2-3-szor drágább a cukornál. A vércukrot kb. a fruktózhoz hasonló mértékben, tehát enyhén, de igen elhúzódóan emeli, mivel lassan alakul át glukózzá. Egyéni érzékenységtől és a hozzászokástól függően nagyobb mennyiségben fogyasztva bélpuffadást, görcsöket, hasmenést eredményezhet, ezért óvatosan, kis adaggal szabad csak próbálkozni. Javasolt napi mennyisége 30-50 g, melyet be kell számolni a napi szénhidrátmennyiségbe. Diétás befőttekben és dzsemekben helyettesíti a cukrot.

Egyéb cukoralkoholok: mannit, xilit, maltit. dulcit

A cukoralkoholok a monoszacharidok hidrogénnel redukált formái:

szorbit: a glukóznak és a fruktóznak,

dulcit: a galaktóznak,

xilit: a xilóznak megfelelő alkoholszármazék.

A szorbitnak és a xilitnek előnyös tulajdonsága, hogy a szacharózzal ellentétben, a szájban lévő baktériumok nem képesek ezeket felhasználni, sőt csökkentik a baktériumok szaporodásának esélyeit. Ezért „fogkímélő” édességek előállítására is alkalmasak.

Jázminpakóca vagy Stevia: Intenzív édes íze kellemes és alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre.  Levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. 

Az édesítő érték szacharózra vonatkozik. Azt mutatja meg, hogy hány gramm szacharózt kell felhasználni ahhoz, hogy elérjük ugyanazt az édes ízt, amelyet 1 gramm édesítőszerrel elérhetünk.

Az ADI értékek azt mutatják meg, hogy egy 70 kg-os ember, szacharinból 350, ciklamátból 770, aszpartámból 2800, aceszulfám-K-ból 1050 milligrammot hosszabb ideig fogyaszthat el veszélytelenül naponta.

Név Édesítő érték ADI mg/ttkg/nap
Szacharin 300-400 5
Ciklamát 40-50 11
Aszpartam 180-200 40
Aceszulfám-K 150-200 15

ADI = megengedhető napi bevitel – (allowable daily intake)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!