Már óvodában megtanultam, mindent amit lehet… szól a mondás. Már nem is emlékszem ez talán valamelyik pszichológiai témájú könyv címe amit valamikor olvastam, amikor még csak gondolat volt a gyermek az életemben.
Már óvodáskorban célszerű kialakítani, és a gyerekek napirendjébe beiktatni a napi ötszöri étkezést. Amennyire lehet, érdemes az egyes étkezéseket minden nap közel azonos időpontra tenni. Figyelni kell arra is, hogy ugyanúgy, mint a felnőtteknél, az egyes étkezések mennyisége, energiatartalma a nap folyamán egyenletesen legyen elosztva. Ha ez valamiért felborul mind megtapasztaljuk, hogy vagy nyűgösek , fáradtak, vagy éppen ellenkezőleg akkor is pörögnek amikor a mi elemeink már töltésre várnak.
A tízórai, uzsonna mennyiségének nem kell túl nagynak lennie. Erre megfelel pl. egy szendvics, tejtermék, vagy ha nem nagyon éhes a gyerek, egy gyümölcs is. A reggeli és a vacsora már bőségesebb, és fontos, hogy a reggeli soha ne maradjon ki, és tartalmazzon valamilyen gabonakészítményt (zsemle, kifli, teljes őrlésű kenyér, gabonapehely, müzli stb.), állati eredetű fehérjét (tej, kefir, joghurt, sajt, túró, tojás, húskészítmény), friss zöldséget, és minden esetben valamilyen folyadékot. ( ötleteket lásd: 10 tipp a nyárra cikkben )
A vacsora lehet meleg étel (pl. főzelékfélék), vagy ha nincs mód az elkészítésére, akkor valamilyen hideg étel. Fontos, hogy a gyerekek ne éhesen feküdjenek le aludni.
A nap legbőségesebb étkezése az ebéd, ami minden esetben meleg étel kell, hogy legyen, és tartalmazzon levest is. Az óvodáskorú gyerekek szinte minden olyan ételt el tudnak fogyasztani, mint a felnőttek, így az elkészíthető ebédvariációk skálája széles. Ajánlatos a főzelékféléket gyakran szerepeltetni az étrendben. Emellett természetesen ehetnek burgonya vagy rizs alapú köretet is, és ritkábban (heti 1-2 alkalommal) tésztaétel is fogyasztható. Hetente 1-2 alkalommal száraz hüvelyesek is adhatóak, leves, saláta, vagy főzelék formájában. S valójában ez az egyik legnagyobb feladat anyukának, mert ahol válogatás gyerek van ( ki tudja miért, és a kívülálló mindig jobban tudja) ott ezen főtt ételek tárháza bizony általában 5-6 variációban ki is merül. Természetesen próbálkozni kell mindig új ételek bevezetéséével, vagy csak ételformákkal. Nehéz de nem szabad feladni, mert a gyereke akaratukat ebben a helyzetben is igencsak próbálgatják.
Az ebédnek, a reggelihez és a vacsorához hasonlóan minden esetben komplettnek kell lennie, vagyis a növényi fehérjék mellett állati eredetű fehérjét is kell tartalmaznia. Ezen ételek választéka bőséges, pl. főtt tojás, sült tojás, főtt virsli, sült virsli, natúr máj, natúr sertésszelet, natúr csirkemell, grill csirke, párolt hússzelet, sült hal (szálka nélkül), főtt hús, pörkölt, ragu, töltött, rakott ételek, vagdalt, rántott szelet, stb. Sok gyerek kedvenc étele pl. a rántott hús, azonban arra oda kell figyelni, hogy bő zsírban sült hetente csak 1-szer forduljon elő. Próbáljuk a kevesebb zsír felhasználásával készült húsételeket, illetve egyéb feltéteket is megszerettetni a kicsikkel. A másik nagy kedven a bologani spagetti, ezt személy szerint azért tartom jó ételnek, mert itt a szószba változatosan tudok többféle húst csempészni, változatosan fűszerezhető, és még sok-sok csempészett zöldeskéket lehet bele pürésíteni…. így azok a gyerekek is hozzájutnak a vitaminokhoz akik egyébként ha meglátják a levesben a répát kimenekülnek a világból, mondván az mérgező…
Jó, ha már az ovisok étrendjében is szerepelnek a zöldségek nemcsak leves, főzelék, köret, hanem friss saláták formájában is.
Az édességet az ovisok többsége nagyon szereti. Fogyasztásuktól nem kell tiltani őket, de ez a legmegfelelőbb életkor arra, hogy a gyerekekkel megtanítsuk, hogy az édességek nem önálló étkezésre valók (pl. reggeli helyett), hanem a főétkezések után, desszertként ajánlatos fogyasztani őket. Az édességek fogyasztása ne legyen mindennapos, hanem hetente csak 1-2 alkalommal szerepeljen a gyerekek étrendjében. Alkalmanként egy adag ne egy egész tábla csokoládé, csomag cukorka vagy egy fél torta legyen, hanem egy kis szelet csoki, 1-2 szem cukorka, 1 szelet sütemény. A korlátok közé szorított édességfogyasztással, a „nasi” észszerű mennyiségének meghatározásával kialakítható az egészséges étrend.
Fontos, hogy az egyes étkezések ne legyenek egyhangúak, ne mindig a kedvenc ételét kapja, mert csak a változatos étrenddel biztosítható minden tápanyag a gyermekek egészséges fejlődéséhez. Természetesen, ha a gyermek beteg, és emiatt étvágytalan, akkor lehet a kedvencével próbálkozni, pláne ha azt még a kedvenc tányérjával, poharával, evőeszközeivel együtt tálaljuk.
Ne feledkezzünk meg a napi folyadékfogyasztásról sem! Érdemes minden étkezéshez biztosítani valamilyen folyadékot, mert játék közben hajlamosak megfeledkezni arról, hogy szomjasak. Ideális esetben a napközbeni játékhoz is oda van készítve valamilyen innivaló. A folyadék lehet víz, gyümölcstea, tej, tejes ital, gyümölcslé. A 100 %-os gyümölcsleveket a gyerekeknek érdemes vízzel hígítani, hogy a vitamin túladagolásokat elkerüljük. A megfelelő folyadékpótlás különösen nagy melegben, illetve hányás, hasmenés vagy lázas állapot esetén nélkülözhetetlen, mivel a gyerekek sokkal érzékenyebbek a kiszáradásra, mint a felnőttek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: