A minap… vagy is inkább párhete kaptam egy kedves kertész házaspártól káposztát. Mivel a családom nem egy zöldségevő, általában nyersen csak mi felnőttek fogyasztunk. voltam is bajban mi készüljön belőle. Hiszen ha már kaptam kár lenne kidobni. Fiaim inkább csak káposztás tésztaként fogyasztanák el. Ami egy variációnak jó is volt. De két fej káposzta? Az rengeteg tészta,ami nem utolsó sorban szénhidrátbevitel szempontjáról jó ki bombatámadás. Így hát döntöttem és mást is készítettem belőle. De mielőtt megmutatnám nektek mit, vagyis hát milyen egészségesebb variációt próbáltam magunknak készíteni (receptestül) párszóban a tudomány miatt a káposztáról 🙂
Legyen akár fehér vagy vörös, egyaránt egészséges, vitamindús, gazdag tápértékű, nagyon finom, s még kalóriaszegény (lásd fogyókúrás káposztaleves kúra 🙂 ). Könnyű tárolhatósága (magam is megtapasztaltam, hogy sokáig eláll a hűtőmben) miatt télen is beszerezhetjük, ráadásul nem is kerül sokba (főleg ha megtermeled vagy ajándékba kapod).
Egy kis káposztatörténet
Őse a vadkáposzta a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán térségéből származik. Az ókori görögök nemesítették a fejes káposztát, a ma ismert fajták nagy részét pedig a középkorban alakították ki. Az ókorban főként orvosság gyanánt alkalmazták pl. fejfájásra és vérzéscsillapításra. A középkorra pedig már az egyik legfontosabb táplálék lett. Hazánkban a középkor óta az egyik legfontosabb zöldség a káposzta, mely a reneszánsz időszakban vált kedveltté a konyhákban. Azóta töretlen a sikere egyik leggyakrabban az asztalunkra kerülő étel.
Élettani hatásai
A káposzta számos vitamint – A-provitamin (más néven karotinok), K- E- B- és C-vitamin – és ásványi anyagot – pl. kálium, magnézium, nátrium, vas, jód – tartalmaz. Legnagyobb értéke a magas C-vitamin tartalom, mely azonban még a megfelelő tárolás mellett is kb. ötödére csökkenhet. A káposzta zöld leveliben található A- provitamin antioxidáns hatású, mely daganatos megbetegedésekben jótékony hatású.
A káposztát más zöldségekkel szemben célszerű valamilyen főtt étel formájában fogyasztani, mert főzés hatására C-vitamin tartalma megemelkedik. Ennek oka, hogy a benne lévő aszkorbigén (C- vitamin előanyaga) hő hatására C-vitaminná alakul.
De nemcsak főzve finom és egészséges: fogyasszuk savanyított változatban is! Főként télen érdemes naponta egy kevés savanyú káposztát csemegézni, akár nassolni belőle. A savanyú közeg jól megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát, tehát így természetes úton juttathatjuk szervezetünkbe ezt a fontos vitamint.
Gazdag rost (ballasztanyag) tartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést:
- béltisztító hatású, ugyanakkor
- nehezebben emészthető, az arra
- érzékenyek számára puffasztó hatású lehet.
Hasznos társ a fogyókúrában, hiszen nemcsak hogy alacsony az energiatartalma, de a glikémiás indexe is kedvező.
Rákmegelőző hatású lehet a karcinogén anyagok lebontásának serkentése révén. A többi keresztesvirágú növényhez hasonlóan jótékonyan hat a máj méregtelenítő működéseire.
Káposztás tippek
- Válaszunk friss, megfelelően tárolt fejet, ennek magasabb vitamintartalma. A káposzta akkor igazán friss, ha levelei könnyen törhetőek, ropogósak. Az elgumisodott, fonnyadt, esetleg már rohadásnak indult darabot inkább ne vegyük meg.
- A legtöbb recept úgy kezdődik, hogy „szedjük le a káposzta külső leveleit”, pedig a sötétebb színű, külső levelek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. Ha a levél nem túlságosan sérült, nyugodtan használjuk! Ugyanakkor, mivel a külső levelekben több lehet a növényvédőszer-maradvány is, tanácsos azokat csak a bio káposztánál fogyasztani.
- Az egyik legjobb immunerősítő télen- nyáron naponta pár falatnyi savanyú káposzta.
- Ha káposztát párolunk, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és kis adagokban lefagyasztani. Később a fagyasztóból kivéve percek alatt készíthetünk káposztás ételt, ráadásul a pároláskor felszabaduló kellemetlen szagokat csak egyszer kell átélnünk J
- A köménymag remekül passzol a káposztás ételekhez, ráadásul hatásos a puffadás ellen is. Erőteljes íze miatt óvatosan adjuk az ételhez!
- Pároláskor, főzéskor ne fedjük be a káposztát, így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőle
Finom falatok káposztából
Egyszerű, de nagyszerű köret:
Reszelt nyers káposzta:)
Rakott káposzta dietetikus módra 🙂 (2 személyre)
Hozzávalók:
40 dkg darált sertést lapocka (vagy csirkemell)
30 dkg párolt rizs
200 g tejfölt (kívánság szerint 12%-os)
½ fej (közepes) fejes káposzta reszelve
20 dkg reszelt sajt
1 kávéskanál olaj vagy ennek megfelelő vaj
ízlés szerint fűszerek: só (vivega), bors, kakukkfű, borsika fű, rozmaring, tárkony, fűszerpaprika
A darált húst kevés zsiradékon megfuttatjuk és készítünk belőle egy fűszeres alapot. Ez nem pörkölt szaftos, ahogy megszoktuk inkább szárazabb. A készre sült húst egy előre kikent (olaj vagy vaj) jénai tálba rétegeztem a nyers káposztával és a párolt rizzsel. A rétegek tetejére öntjük a tejfölt. Az így rétegezett ételt tettem az előmelegített sütőbe. ( Én mikor rétegezni kezdem, gyújtom el a sütőmet) Kb 25- 30 perc sütés után, amikor pirulni kezd, teszem rá a sajtot és kis lángon még hagyom 5 percig a melegben,amíg a sajt ráolvad. Tálalásig pedig lehet hagyni a kihűlő sütőben.
Férjem szerint is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
(Nem saját képek forrása: pixabay.com )
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: