![]() |
Forrás: http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/malnas-tejespite |
Az ételallergia egyre többeket érint ma hazánkban. Vagy talán csak most valamiért ismét kihegyeződtem a témára nem tudom. Csak azt tapasztalom,hogy egyre többen találnak meg kérdéseikkel. S hogy én is szívesebben keresem az ő közösségeiket adott oldalakon. Szívesen olvasok blogokat és nézem a receptjeikről készült képeket. (Valójában én miattuk lettem dietetikus) S aztán jött egy gondolat lehetőség közös munkára egy csoportban. Melyről most nem mesélnék inkább kezdjük átnézni ismét az lapokat.
Az atópia: egy veleszületett allergiás túlérzékenység. Ez a túlérzékenység jellemző általában azokra a családokra ahol egyik vagy mindkét szülő valamilyen allergiában szenved.
Az élelmiszerek által okozott megbetegedések között jelentős helyet foglal el a táplálékallergia és a táplálékintolerancia.( https://dietaovoda.cafeblog.hu/2013/06/26/allergiakrol-roviden/)
- Valamelyik enzim hiánya vagy csökkent működése – pl. laktáz, szacharáz stb. hiánya
- Szójabab, földimogyoró, zab, cékla, kukorica, uborka stb. egy alkotórésze
- Bizonyos úgynevezett biogén aminok fokozott bevitele:
- hisztamin: sajt, hal, sonka, szalámi, savanyú káposzta, bor
- szerotonin: banán, paradicsom
- tirozin: sajt, sonka, szalámi, bor
- fenil-etil-amin: csokoládé, bor
- enziminduktorok: teobromin, teofillin (tea, kóla, csokoládé), koffein (kávé, kóla, tea), szolanin és az alkohol.
A biogén aminok az erekre gyakorolt hatásuk révén váltanak ki az allergiához hasonló tüneteket, de nem valódi allergiáról van szó.
- Hisztamin felszabadító faktorok – földieper, mák, mogyoró, füstölt áru
- Irritáló hatású fűszerek
- Természetes adalékanyagok (kazein, tehéntej savó, zselatin, állati kollagén, szójaprotein, szója-búza-kukorica-zab
- Mesterséges adalékanyagok: konzerválószerek – szalicil intolerancia
- Mesterséges ételfestékek
- Ízfokozók (glutamátok E-620-624), konzerválószerek – benzoesav és származékai (E- 210-219), ételfestékek E-102, E-127); aszpartam E-951, ciklamátok E-952, szorbitok E-200-203, aceszulfám-K E-950,
Gyakran találkozhatunk gyereknél azzal,hogy kóstolás nélkül érzelmi alapon a színe vagy állaga illata alapján elutasítanak ételeket. Ők a tipikus rossz-evő gyerekek. Gyakran már az étel látványa is kiváltja a tüneteket, viszont, ha fel nem ismert formában fogyasztja, nem jelentkeznek a tünetek.
-Ismert az a tény, hogy az allergiára való hajlam öröklődik.a gyermek allergiás megbetegedésben szenvedhet:
• 5-15%-ban, ha az egyik szülő sem allergiás
• 20-40%-ban, ha az egyik allergiás
• 40-60%-ban, ha mindkét szülő allergiás
• 60-80%-ban, ha mindkét szülő azonos allergiában szenved
• 25-35%-ban, ha az egyik testvér allergiás
- Különféle betegségek, amelyek az emésztőrendszer harmonikus működését megzavarhatják (savtúltengéses fekélybetegség, epekövesség)
- Alkoholizmus – krónikus irritációt jelent
- Számos gyógyszer, amelynek emésztőszervi mellékhatásai vannak (nonszteroid gyulladáscsökkentők)
A tünetekről diagnózisról a következő bejegyzésben olvashatsz:)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: