Csecsemőkorban a legnagyobb gondot a tehéntej allergia okozza. A tünetek 2-4 héttel a tehéntej bevezetése után jelentkeznek, de kifejlődhetnek kizárólag anyatejjel táplált csecsemőben is, mert az allergizáló fehérjekomponensek átjutnak az anyatejbe és allergiás reakcióhoz vezethetnek. Ekkor a szoptatás folytatása mellett az anya étrendjének mennyiségi és minőségi ellenőrzése javasolt a szoptatás idejére. Az anyánál kalciumpótlás szükségessé válhat, a tej kiiktatása miatt.
Összehasonlító vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a terhesség utolsó harmadában betartott hipoallergén étrend nem képes kivédeni a gyermek későbbi érzékenységét, de ha az anya a szoptatás ideje alatt nem fogyaszt tejfehérjéket a gyermekben később és sokkal enyhébb formában alakul ki allergiás betegség. Ezért a veszélyeztetett csoportba tartozó csecsemőknél a megelőzés nagyon fontos: ![letöltés]()
– Minimum 6 hónapig, de minél tovább tartó szoptatás,
– az anya diétája (a táplálékallergének kerülése) a szoptatás alatt
– a szilárd táplálék 6 hónapos kor után vagy későbbi bevezetése
– a fő táplálékallergének (tej, tojás, szója, hal, mogyoró stb.) csak egy éves kor felett földimogyoró 3 éves kor felett történő adása
– dohányzás mellőzése mind az anya, mind a gyermek környezetében,
– háziállatok, tollpárna, padlószőnyeg távoltartása,
– a közösségbe adás minél idősebb életkorra történő halasztása, ezzel a fertőzések gyakoriságának csökkentése.
A tehéntejfehérje túlérzékenyeknek sem terápiásan, sem prevenciós céllal más állat teje (pl. kecske) és szója alapú tápszer 6 hónapos korig nem javasolt, mivel ezek allergiát okozó képessége megegyezhet a tehéntej alapú tápszerekével.
A nagymértékben hidrolizált tápszereket a csecsemők általában könnyen elfogadják.
Anyatej hiányában a megfelelő tápszer kiválasztása számukra nagyon fontos lehet. A tápszer kiválasztása mindig a gasztroenterológus kompetenciája.
6 hónapos kortól a főzelékek, gyümölcsök, majd a hús, máj, olaj beépítése az egészséges csecsemőkhöz hasonlóan történjen meg a fokozatosság elvének betartásával, tejmentesen elkészítve. Ha a tejallergiás babát gondosan diétáztatjuk, kb. 2 éves korára túlérzékenysége elmúlhat. A tej étrendi bevezetését csak az orvos javaslatára és felügyelete mellett szabad megkísérelni, mivel heves és veszélyes allergiás reakciót válthat ki. Anaphilaxiás shock: az allergén fogyasztását követően rövid időn belül általános rosszullét, gyengeség, ájulás következik be. Ilyenkor az érfalak az allergiás reakció következtében áteresztik az érpályában lévő folyadékot, így a vérnyomás oly mértékben lecsökken, hogy a szív nem kap elegendő vért, és a beteg elveszti az eszméletét.
Tejfehérjét tartalmaz:
· mindenfajta tejtermék: tej, tejföl, tejszín, joghurt, kefir, aludttej, gyümölcsjoghurt, joghurthabok vaj, ízesített vajkrémek, sajtok, sajtkrémek, túró, túrókrémek, bármilyen ízesítésű túróhabok, túrórudi, pudingok, tejjel dúsított margarinok: Ráma, Delma stb. (összetételt megnézni)
· a keresztreakció miatt a marha- és borjúhús,
· a kecske- és juhtej, valamint az ezekből készült termékek,
· vörösáruk (párizsi, krinolin, szafaládé, virsli), májkrémek, húskonzervek, mely marhahúsból készült vagy állományjavítóként tejfehérjét használnak.
· A rozskenyerek készítéséhez az alapanyagokon kívül tejet ill. tejalapú margarint is felhasználhatnak, ezért fogyasztásuk nem javasolt.
· A tejes kifli, a sóskifli, az óriáskifli, a szegedi vágott cipó, a fonott kalács, a kuglóf, a briós, a kakaós tekercs, a puffancs, a pogácsafélék tejet illetve tejadalékot tartalmazhatnak, ezért az étrendből ki kell őket iktatni.
· Tejes sütemények, tejcsokoládé, tejes fagylaltok, nápolyik
· Majonéz és egyéb üveges kész mártások.
Fogyasztható termékek:
· Húsok: sertés, baromfi (csirke, pulyka, liba, kacsa), nyúl, halhús
· Tojás
· Tejmentes kenyérfélék és péksütemények
· Zöldségek, gyümölcsök
· Tejmentes margarinok: Liga, Delma light,Vénusz, Vigör, Gold gel, Nussam, Sonnen Blumen
· Tejmentes felvágottak: Pick szalámi, gépsonka, sonkaszalámi, valamint a Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank füzetében feltüntetett felvágottak.
· Keserű csoki, Albert keksz, Detki keksz, mogyoró, mazsola
Megfelelő kalciumpótlás étrend kiegészítőkkel lehetséges.
Vásárlás során javasolt mindig figyelmesen elolvasni a vásárolt készételek, illetve a felhasznált alapanyagok összetételét.
A tejfehérje jelenléte többféle módon megjelenhet az ételek címkéin: tejfehérje, tejpor, casein, Na caseinát, K-caseinát, lactosérum stb.
A konyha- és élelmiszer-ipari technológiának is hatása van az allergének allergiás reakciót kiváltó képességére (allergenitására). Ilyen például, hogy hő hatására a tejcukor a tej fehérjéivel reakcióba lép, amely jelentősen növeli az allergizáló hatását, tehát ha felforraljuk a tejet, akkor még tünetkiváltóbbá válik. Nem tapasztaltak azonban változást az allergizáló tulajdonságban akkor, ha mélyhűtötték a tejet. Csökkenti, illetve megszünteti az allergiát kiváltó tulajdonságát a tejnek, ha a tej fehérjéit elbontják úgynevezett hidrolízissel. Ez történik a részben vagy teljesen elbontott tápszerek gyártásakor. A tejallergiások csak teljesen hidrolizált, azaz bontott tehéntejalapú tápszert kaphatnak, amely már nem okoz allergiás reakciót.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: