Az édességek és desszertek minden ünnepnek résztvevői, hiszen valamennyien kaptunk már bonbont, csokoládét névnapra, születésnapra, évfordulóra. Az esküvői és születésnapi torták is mindenki számára ismertek, és hozzátartoznak az adott alkalomhoz.
A karácsonyi menü zárásaként a világ valamennyi országában szerepel sütemény, desszert, édesség. A karácsonyi finomság nemzetenként más és más, de közös vonásként megemlíthető, hogy a méz, az aszalt- vagy kandírozott-, illetve száraz termésű gyümölcsök, a csokoládé és egyes fűszerek (vanília, fahéj, gyömbér, szegfűszeg) szinte mindegyik nemzet ünnepi finomságaiban megtalálhatóak.
Méz
A méz energiatartalma hasonló a cukoréhoz, de a legnagyobb különbség köztük az, hogy a méz egyes vitaminokból (pl. B1-, B2-, B6-, C-vitamin) és ásványi anyagokból (pl. kálium, kalcium, magnézium, foszfor) is tartalmaz említésre méltó mennyiséget.
A 15-20 százaléknyi víztartalom mellett kb. 80% szénhidrátot tartalmaz, amelynek több mint a fele gyümölcscukor (fruktóz). Sokak által kedvelt kenyérre kenve, de italok édesítésére, húsok pácolására, és sütemények, desszertek készítésére is kiválóan alkalmas. A mézet az élelmiszeriparon kívül a kozmetikai- és a gyógyszeripar is felhasználja.
A mézeskalács Magyarországon is ismert és kedvelt karácsonyi édesség, ínycsiklandó illata mindenkit ünnepi hangulatba hoz, elkészítésében az egész család részt vehet. A kész mézeskalácsokat – azon kívül, hogy jóízűen elfogyasztjuk – használhatjuk karácsonyfadíszként, sőt apró ajándékként is átadhatjuk szeretteinknek.
A mézeskalácshoz hasonló mézes puszedlit csokoládéba mártogatva még ízletesebbé, ünnepibbé tehetjük. A mézeskalács jellemző ízesítője a dió, csokoládé, fahéj, szegfűszeg és citromhéj. A mézes sütemények nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél (lengyel, olasz, norvég) is kedveltek a karácsonyi ünnepek alatt.
Fűszerek
A karácsonyi desszertek jellemző fűszerei a vanília, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, citrom, sáfrány, ánizs, amelyeket Magyarországon is ismernek és használnak a háziasszonyok. Némelyik kiváló ízesítője a gyümölcsös ételeknek, húsoknak, italoknak. Ezen fűszerek illata szintén hozzájárul az ünnepi hangulat megteremtéséhez.
Gyümölcsök
A karácsonyi desszertekben a gyümölcsök közül elsősorban az aszalt (vízelvonással tartósított) és kandírozott (cukorban tartósított), valamint a száraz termésű gyümölcsök kerülnek felhasználásra.
Az aszalt és kandírozott gyümölcsök esetén érdemes figyelembe venni, hogy a nyers gyümölcshöz képest magas az energia- és szénhidráttartalmuk. Ezeket a gyümölcsöket elsősorban Angliában, Franciaországban használják, de a németek karácsonyi desszertjeinek (az ún. Stollen-nek és a gyümölcskenyérnek is.) alkotói. A kandírozott gyümölcsöket az olaszok is előszeretettel használják például a Panettone nevű sütemény készítése során.
A száraztermésűek közül a mandula, a mogyoró, a dió, és a gesztenye a leginkább kedvelt. A száraztermésűek (a gesztenye kivételével) jellemzője a magas zsírtartalom (50-65g / 100g) és alacsony szénhidráttartalom (7-12g / 100g). Táplálkozás-élettani szempontból azonban fontosak, mivel jelentős mennyiségű B1-, B2-, B6-, C-vitamint, niacint, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot és rezet tartalmaznak. Ezen kívül nem elhanyagolható előnyük, hogy sütemények töltelékeként nagyon ízletesek.
A gesztenye az előzőekkel ellentétben alacsony zsírtartalmú (1,5g / 100g), és magasabb szénhidráttartalmú (33g / 100g). Energiatartalma is alacsonyabb, kb. 160 kcal / 100g, míg a dió, mogyoró és mandula esetében ez az érték 610-670 kcal / 100g.
A száraztermésűek számos nemzet karácsonyi desszertjében szerepelnek, kezdve a sort a magyarok által kedvelt bejglivel. Megtalálhatóak a dánok karácsonyi tejberizsében, a német gyümölcskenyérben, az olaszok mandulatortájában, valamint a Roccocco keksz, a Pan Papato, a Panforte és a Torrone nevű süteményeikben.
A mandulás desszertek a skandináv országokban is kedvelt ünnepi csemegék, pl. a svéd mandulatorta, vagy a norvég mézes kalács, karácsonyi tallér, és aprósütemény szintén nélkülözhetetlen karácsonyi desszertek az említett országokban.
Csokoládé
A csokoládé egyes formái szintén megtalálhatóak a karácsonyi jelképek között. Ide tartozik például a csokimikulás, karácsonyfadíszek, szaloncukrok. Karácsony idején a csokoládé ezen kívül, mint ajándék és desszertalkotó is fontos szerepet játszik. Az ünnepek idején külön karácsonyi csomagolású csokoládék is kaphatóak.
Táplálkozás-élettani szempontból az étcsokoládé több tekintetben is kiemelkedő:
- magas a magnézium- és réz tartalma
- antioxidáns hatású polifenolokat tartalmaz
- annak ellenére, hogy telített zsírsavakat is tartalmaz, nem emeli a koleszterinszintet
Egyéb hatásai közül a legismertebbek:
- szerotoninszint növekedés miatt örömforrásnak tartják
- enyhe koffeintartalma miatt élénkítő hatása is lehet
A csokoládéban a makrotápanyagok közül a szénhidrát található a legnagyobb mennyiségben (57-62g / 100g) ami gyors felszívódásának köszönhetően rövid időn belül energiát szolgáltat a szervezet számára.
A csokoládét fogyaszthatjuk táblás, szelet, üreges csokoládé, valamint töltött és töltelék nélküli változatokban. A csokoládék esetében, ugyanúgy, mint a többi élelmiszer esetében is az egyes termékek, fajták között vannak különbségek, mind minőségi, mind táplálkozás-élettani szempontból. Az üzletek polcain ma már olyan nagy választékban találhatók ezek a régóta ismert és kedvelt édességek, hogy mindenki találhat ízlésének megfelelőt, hiszen vannak, akik a tejcsokira, míg mások az étcsokira, vagy a töltött, mogyorós, stb. csokoládékra esküsznek. A különféle csokoládék közül táplálkozás-élettani szempontból azonban mindenképp a magas kakaótartalmú étcsokoládé nevezhető a legértékesebbnek, hiszen a csokoládéban található réz, magnézium és polifenolok a kakaóbabból származnak.
Ugyanúgy, mint a többi édesség esetében, a csokoládét is főétkezés után, hetente csak 1-2 alkalommal fogyasszuk, és egyszerre, csak egy kis szeletnyit (kb. 30g) együnk belőle. Ily módon fogyasztva, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem kell testtömeg növekedéstől tartanunk.
A karácsonyi desszertek készítése során a csokoládét felhasználhatjuk, pl. a mézeskalács ízesítőjeként, a mézes puszedli bevonataként. Híres a franciák karácsonyi süteménye, a csokoládés fatörzs, valamint a németek gyümölcskenyere, amelyhez a csokoládé is felhasználható. A csokoládét az olaszok is felhasználják a Pan Papato és a Torrone nevű ünnepi desszertjeikhez, valamint a svédek a gyömbéres sütemény készítése során.
A karácsonyi desszertek közül Magyarországon a szaloncukor a legjellemzőbb, ami tulajdonképpen a karácsonyhoz kötött hagyományos, szemenként csomagolt édesipari termék, amit az évnek csakis ebben az időszakában találunk meg az üzletekben.
A reformkor idején a lakások ún. szalonjaiban állították fel a karácsonyfát, és a fán lévő csomagolt cukorkák emiatt kapták a szaloncukor nevet. A Monarchia óta magyar specialitásnak tekinthető, a többi országban nem igazán ismerik, vagy ha ismerik is, inkább csak fogyasztják, és nem díszítik vele a karácsonyfát. A távoli országokban csak az ott élő magyarok használják ezt a különleges karácsonyi csemegét. Régebben a szegényebb családokban a háziasszonyok maguk készítették, mivel a cukrászdákban készített szaloncukrok drágák voltak.
A századfordulón beindult a csokoládé és a cukorkák tömegtermelése, a szaloncukor fogyasztása gyorsan elterjedt.
A csokoládé bevonatú szaloncukor ma már számtalan ízvariációban létezik. Míg régebben szinte csak a zselés és a marcipános volt ismert, ma már az üzletekben találhatunk kókuszos, karamellás, gesztenyés, málnás, almás-fahéjas, mogyorókrémes, joghurtos, tejcsokoládés, stb. ízesítésűeket is.
A szaloncukrok csomagolása ugyancsak széles választékot mutat, mind színekben, mind mintázatban, így mindenki találhat neki tetszőt, másrészt a karácsonyfára, ünnepi asztalra illő színűt.
A szaloncukor, amellett, hogy a karácsonyfa díszítője, finom desszert is. Az ünnepek alatt a fa alá külön kis kosárba, vagy tálba is tehetünk belőle, hogy az ünnepek alatt ne kelljen a fáról leszedegetni (bár a gyerekek és sok felnőtt számára a fáról leszedett finomabbnak tűnik). A szemenkénti csomagolása lehetővé teszi, hogy egyszerre ne együnk túlzott mennyiséget belőle, csak 1-2 szemet.
Mivel sokféle ízű létezik, és sok esetben a család minden tagjának más-más a kedvence, érdemes 1-2 praktikát alkalmazni, hogy ne kelljen családonként 5-10 kilót megvenni:
- vásároljunk kimért szaloncukrokból ízenként néhány dekát
- összefoghatunk barátokkal vagy más családokkal, s a többféle ízesítésű kilós kiszerelésű szaloncukrokból vegyes ízesítésű csomagokat állíthatunk össze magunknak
- vásároljunk dobozos vagy zacskós kiszerelésűek közül olyanokat, amelyek vegyes ízű szaloncukrokat tartalmaznak.
forrás Táplálkozás-Tudomány hírlevél MDOSZ.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: