A családi vacsorák, étkezések a karácsony velejárói. Sokan azonban – félve az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól – nem tudják igazán élvezni a több fogásos vacsorákat, és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket. Pedig ahhoz, hogy lelkiismeret-furdalás, és testsúly növekedés nélkül tudjuk átadni magunkat az étkezés élvezetének, mindössze egy pár szempontot kell betartanunk.
- Az ételek készítésénél a hagyomány megtartása mellett használjuk a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat, pl. grillezés, alufóliában sütés, párolás, aromás párolás stb.
- A nyersanyag-válogatásnál legyünk körültekintőek. Ha nem akarunk energiadús ételeket készíteni, válasszuk a zsírszegényebb húsokat, tejtermékeket, gabonatermékek közül a teljes őrlésű lisztből készülteket, valamint a desszertek esetében részesítsük előnyben a gyümölcs- és tejalapúakat a vajas-krémesekkel szemben.
- Fontos szempont, hogy csupán az ünnep miatt nem kell nagyobb adagokat fogyasztani, sőt, ha több fogásból áll a menü, akkor inkább még kevesebbet ajánlott a tányérra szedni, mint azt megszoktuk. Ha kisebb adagokat fogyasztunk, többféle ételt ehetünk, anélkül, hogy nagyobb energiát vinnénk be a szervezetünkbe.
- Étkezés közben figyeljünk arra, hogy lassan együnk és nem kell teljes jóllakottságig (kipukkadásig) tele enni magunkat.
- A desszertek mindig az étkezések befejező fogásaként szerepeljenek. A sütemények közül elsősorban a gyümölcs- és tejalapúakat részesítsük előnyben, mivel ezek kevesebb energiát és zsírt tartalmaznak, mint a vajkrémesek. Ezen kívül a gyümölcs alapúak esetén a gyümölcsök édesítő hatását is ki lehet használni. Egy szelet csokoládé, vagy a karácsonykor elmaradhatatlan, számtalan ízvariációban kapható szaloncukrok szintén kiváló desszertek lehetnek egy többfogásos menü elfogyasztása után, ugyanis kis térfogatuk miatt lehet, hogy még jobban is esnek, mint egy nagy szelet sütemény. A csokoládé esetében érdemes a minőségi (magas kakaótartalmú) csokoládékat választani, az „olcsóbb”, kevés kakaót tartalmazókkal szemben.
- A „mindent lehet, csak mértékkel” elv az ünnepek idejére is vonatkozik.
- Fontos, hogy a menü elkészítésénél a diétára szorulók igényeit is vegyük figyelembe. Cukorbeteg esetén készítsük édesítőszerrel a desszerteket, epebeteg esetén kerüljük a túl fűszeres, és bő zsírban sült ételeket, stb.
- Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem, ami az ünnepek alatt lehet egy jó kiadós családi séta, vagy ha lehetőség van rá egy kis szánkózás, hógolyózás.
- Ha ünnepek után mégis úgy érezzük, hogy egy kicsit „túlettük” magunkat, és nem érezzük komfortosan magunkat a bőrünkben, ahelyett, hogy valami gyors fogyással kecsegtető diétába kezdenénk, tartsunk inkább egy gyümölcsnapot (napot, és nem hetet, hónapot!), ami alatt fogyasszunk különféle gyümölcsöket, pl. alma, körte, narancs, mandarin, kivi. A banánt ilyenkor magas energiatartalma miatt inkább mellőzzük.
forrás: Táplálkozás és tudomány MDOSZ hírlevél.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: