A szülők, tanárok szerepe az egészségnevelésben óriási, hiszen a kisgyereknek el kell magyarázni, hogy a jelenlevő kínálatból melyek azok, amelyeket előnyben részesítsen, és azt is fontos megértetni vele, hogy ez hosszútávon hogyan befolyásolja az egészségét.
Az iskolai étkezésen kívül az otthoni minta a másik meghatározó tényező abban, hogy egy kisgyerek hogyan táplálkozik, és hogy később, nagyobb korában milyen ételeket, italokat fog előnyben részesíteni.
A kisgyerek kapjon otthon reggelit!
Gyakori probléma, hogy a gyereket üres gyomorral engedi a szülő az iskolába. Reggelit az intézmények többsége nem biztosít, a tízórai pedig nem pótolja a reggelit! Ahhoz, hogy a délelőtti tanórákon is figyelni tudjon, fizikailag – és szellemileg a legjobb formáját tudja nyújtani, nélkülözhetetlen egy teljes értékű reggeli elfogyasztása.
Az ideális reggeli tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, tejet és/vagy tejterméket, valamint zöldséget/ gyümölcsöt.
Példa reggelire:
2 dl 100%-os narancslé, 1 szelet rozskenyér, körözöttel megkenve, egy közepes paprika.
2 dl tej, zsemle, májkrém, paradicsom
Csomagoljon tízórait, uzsonnát!
uzsonnára, nagyon fontos kérdés, mit vigyen otthonról. Jó választás lehet a joghurt, valamilyen gyümölccsel együtt, vagy egy, a reggelihez hasonló szendvics.
Példa tízóraira/uzsonnára:
3 db puffasztott rozsszelet + 1 körte
1 db korpás kifli + 1 pohár joghurt
1 db müzliszelet + 2 dl 100%-os narancslé
1 szelet rozskenyér + margarin + 1 szelet baromfisonka + 1 szelet óvári sajt + paprika
vegyes gyümölcssaláta (pl.: 1 alma+1 körte+1 banán), kevés mézzel és citromlével
Törekedjünk a változatosságra: zöldségek, gyümölcsök esetén vegyük figyelembe az idényszerűséget, minden évszakban van olyan, aminek éppen szezonja van, és a gyermek remélhetőleg szívesen megeszi. Célszerű minél többfélét megismertetni velük, a változatos zöldség-gyümölcsfogyasztással könnyebben lehet bevinni a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon valamilyen zöldséget – gyümölcsöt.
Hasonló a helyzet a tejjel, tejtermékekkel. A fejlődő szervezetnek különösen szüksége van a kalciumra, ennek legjobb forrásai a tej és a tejtermékek. Rengeteg sajt, joghurt, kefir, sajtkrém és túrókészítmény közül válogathatunk, lehetőleg naponta több alkalommal fogyasszon a gyermek ebből az élelmiszercsoportból.
Tanítsa meg a helyes étel- és italválasztást a csemetének!
A csomagolás helyett/mellett általános trend, hogy pénzt kapnak a gyerkőcök, hogy majd a büfében vegyenek valamit, ha megéheznek.
Amennyiben ez utóbbit választják a szülők, rendkívül fontos, hogy megbeszéljék a gyermekükkel, hogy a büfé kínálatából mely ételeket és italokat részesítsék előnyben. Szomjoltásra legmegfelelőbb a jó minőségű csapvíz, ásványvíz, de a tej, a tejtermékek, a gyümölcstea, a cukormentes rostos zöldség- vagy gyümölcslevek is részét képezhetik a napi folyadékbevitelnek. Megfelelő napi mozgás mellett mértékkel a cukros üdítőitalok – szénsavas üdítők, szűrt gyümölcslevek, cukrozott innivalók – is fogyaszthatóak, de ne ezek alkossák a napi folyadékfelvétel alapját. Hívjuk fel a gyermekek figyelmét arra, hogy az energiaitalok túlzott fogyasztása magatartásbeli problémákat is okozhatnak az arra érzékenyebbeknél. Amennyiben a büfé árusít szendvicset, joghurtot, gyümölcsöt vagy müzliszeletet, esetleg teljes kiőrlésű kekszet, válassza inkább ezeket a sütemények, csokoládék helyett.
Ne édességgel jutalmazzon!
Az egyik leggyakoribb módszer, ha a kicsiket valamiért meg akarják jutalmazni, vagy csak kedveskedni akarnak, hogy édességet (csokit, sütit, cukorkát) vesznek neki. Ezzel azonban gyakran csak újabb felesleges luxuskalóriákhoz juttatják a gyereket, hasznos tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) pedig nem kap. Természetesen alkalomadtán fogyaszthat nassolnivalót, de ez ne legyen mindennapos gyakorlat. Ilyenkor érdemes a túróval, gyümölccsel, teljes őrlésű liszttel készült finomságokat előtérbe helyezni a zsíros, vajas, vajkrémmel töltött sütemények helyett.
Az otthoni főzésnél vegye figyelembe az iskolai étlapokat is!
A legtöbb oktatási intézményben jól látható helyen ki van függesztve a heti menü. Így a szülő jól láthatja, melyik az a fajta étel, amiből a kívántnál kevesebbet kap a csemetéje. Célszerű ilyen jellegű ételt készíteni otthon. Például, ha ritkán van zöldség, gyümölcs az étlapon, otthon készíthet zöldség-/gyümölcslevest, főze
Mutasson követendő példát!
Talán ez a legnehezebb, de ha a kisgyerek azt látja otthon, hogy a szülők egészségesen táplálkoznak, akkor erre benne is ki fog alakulni az igény. Ez pedig nagyon jó alap egy egészségesebb felnőttkor eléréséhez.