Gabonafélék esetén gabona mentes:
A gabonafélék fehérjéire is kialakulhat allergiás reakció, amely nem azonos a cöliakiával, de ennek ellenére kezelésük hasonló lehet. Fontos, hogy a cöliakia diétája egész életre szól, míg a gabona-allergia és így a speciális étrendje lehet időleges, és nem feltétlenül kell minden gabonát kiiktatni az étrendből.
Magyarországon a gabonapollen-allergia a légúti tüneteivel nagyobb szerepet játszik, mint a gabona eredetűtáplálékok a táplálékallergiában. Hazánkban ritkábban fordul elő. ( Bár ezzel az érintettek biztosan vitatkoznának- szerk)
Glutént tartalmaznak a következő termékek:
¨ búza és búzaeredetű termékek
¨ rozs és rozseredetű termékek
¨ árpa és árpaeredetű termékek
¨ zab és zaberedetű termékek
¨ tönköly (tönkölybúza) és őrleményei
¨ kamut-búza és őrleményei
¨ fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék
¨ a fenti magok pelyhesített változata
¨ gluténliszt
A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:
§ búzaliszt
§ búzakorpa
§ búzatöret
§ búzadara
§ búzacsíra
§ búzacsíraolaj
§ búzakeményítő
§ módosított búzakeményítőfélék
§ hidrolizált búzafehérje
§ búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer
Glutént tartalmaznak a búza, a rozs, árpa, zab és tönköly, kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is.
A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható. A termékek olyan szójaszószt sem tartalmazhatnak, amelynek készítése során búzát vagy tönkölyt használtak. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek. Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek, amelyeket a KÉKI Biológiai Osztály Laboratóriumában végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít.
Húsok, halak, sok, „tenger gyümölcsei”:
Ebben az esetben a húsmentes, vagy hal mentes étrend nem keverendő össze a vegetáriánus étrenddel. ( Erről későbbiekben még írok)
Legerősebb allergének a hal, a marha-, csirke-, sertéshús. Csirke ( tyúk, baromfi) és marhahús allergiát, érzékenységet okozhat tej és tojás allergia is.
A különbözőeredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip erős keresztreakciót mutatnak egymással.
Különlegesség, hogy a rákfélékre érzékeny egyén érzékenységet mutathat az ízeltlábúakkal szemben is (csótány, házi poratka, lisztatka).
Leggyakoribb pollen pollen-növény keresztreakciók reakciók:
parlagfű-feketeüröm-görögdinnye-banán,
fekete ürőm-nyírfa-zeller-sárgarépa
nyírfa-alma-földimogyoró = „skandináv betegség”
nyírfa-szelid gesztenye-kivi
pertezselyem-sárgarépa-zeller
fűfélék-burgonya
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: