Az előző bejegyzésben beszéltünk arról,hogy az eliminációs diéta célja úgynevezett diagnosztikus. Beszéljünk most arról,hogy ez a cél nem csak a diagnózis felállítása hanem maga a terápia is. Vagyis ezt a diétát hosszú évekig vagy akár esetenként az életvégéig szükséges lehet tartani.
Az úgynevezett “mentes” diétákban ugyanúgy fontos az egészséges táplálkozásra vonatkozó alapelvek betartása, ezek a kellő változatoskaág, megfelelő tápanyaglátottság, hiányállapotok elkerülése ezen szempontok alapján történő nyersanyag válogatás. Fontos továbbá az egyénre szabottság ami jelenti ,hogy a diéta összeállításánál figyelembe vesszük a páciens életkorát, nemét, fizikai aktivitását, szociális körülményeit és egyéb befolyásoló tényezőket. Ezek azért is fontosak,mert sokszor a mentes étrend egy életre szól.
A “mentes” étrend célja: A tüneteket kiváltó élelmianyag/élelmiszer/adalékanyag elkerülése, a tápláltsági állapotnak és az életkori sajátosságoknak megfelelő tápanyag bevitel mellett.
Fontos tudnunk,hogy allergiát minden élelmianyag/élelmiszer kiválthat!
Tehéntejfehérje mentesség:
Allergizáló hatású a következő “alkotórész” a β-laktoglobulin, a kazein és az α-lakalbumin.
A tehéntej Magyarországon alapélelmiszer, így elhagyása az étrendből mind táplálkozási szempontból, mind a kliens szempontjából igen nagy problémát jelent. Csecsemők esetében ez kevéssé jelent gondot, mert nincsenek megszokott ízek. A csecsemő táplálásban kiváló tejmentes tápszerek léteznek a tej pótlására. Ebben az életkorban illetve kisgyermekkorban kialakult ízvilág, táplálkozási szokások egy életre meghatározók. Nagyobb gyereknél és felnőtteknél a kialakult szokások és ízvilág miatt sokkal nehezebb megváltoztatni az étrendet.
El kell hagyni az étrendből a tehéntejet és a belőle készült termékeket, a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszer ipari termékeket, és a keresztreakció miatt a marha-, borjúhúst, kecske-és juhtejet, illetve az ezekből készült termékeket.
Tejfehérjét tartalmaznak a következő termékek /anyagok:
tej, tejpor, tejszín ,tejföl, joghurt, kefir, sajt,túró, vaj, író, savó, savópor, Citopánpor, margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült), kazein, kazeinát
A tejfehérjétől mentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.
Tejmnetes diéta esteén érdemes metgjegyezni,ohgy a tejmnetes étrend szigorubb mint a tejcukor mentes vagyis laktoz mentrs étrend. A kettő összefüggésében érdekes tudnivaló,ohgy ami tejmentes az bitosan lakzot menters is:)
Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak a következő termékek / anyagok: tej és tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vaj, író,savó, savópor, Citopánpor, margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),tejcukor (laktóz)
A tejcukortól mentes (laktózmentes) kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt anyagok / termékek egyike sem került a termékbe, illetve ha mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma a 0,1 g / 100 g vagy a 0,1g/100cm 3 értéket nem haladja meg.
E-számokról: Az élelmiszergyártás során a z élelmiszerbe kerülő úgynevezett laktátok és a tejsav neve hasonlít a tejéhez. Azonban a laktátoknak és a laktátnak semmi közük sincs a laktózhoz, ami a tejben található cukor, így tejérzékeny vagy laktóz-intoleranciában szenvedő emberek is fogyaszthatják.
A laktátok a tejsav (E270) sói. A természetben is előfordulnak, elsősorban a baktériumok okozta erjedés során keletkeznek. Ipari keretek között keményítő, vagy melasz erjesztésével állítják elő őket. Az emberi szervezetben a vastagbélben is megtalálhatók.
Elsősorban tartósítószerként alkalmazzák őket, mert meggátolják egyes gombafajok szaporodását. Ezen kívül az élelmiszerek kiszáradását meggátolandó adalékanyagként, vagy antioxidánsként is alkalmazzák. Előfordulhatnak sajtokban, cukrászipari termékekben, lekvárokban, levesekben, valamint konzervgyümölcsökben. Napi beviteli mennyiségük nincs maximalizálva.
Gyermekeknek szánt termékek nem készülhetnek D- vagy DL-tejsavból és ezek sóiból, mert náluk még nem fejlődött ki a tejsav ezen izomerjeinek lebontására valóenzim.
Bár a név hasonló, a laktátoknak és a laktátnak semmi közük sincs a laktózhoz, ami a tejben található cukor, így tejérzékeny vagy laktóz-intoleranciában szenvedő emberek is fogyaszthatják.
- E325 nátrium-laktát
E326 kálium-laktát
- E327 kalcium-laktát
- E329 magnézium-laktát
Őrök kérdés a kálcium pótlás :
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: