Mi is az a pszeudocereália?
Az álgabonák (pszeudo-cereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért soroljuk őket mégis a gabonafélék közé, mert nagy keményítőtartalmú, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez. Ide tartozik az amaránt és a hajdina, pohánka, a quinoa és a köles ugyanolyan alapvető élelmiszernövények, mint testvéreik a gabonák.
„Pszeudocereáliák alkalmazása a gluténmentes diétában”
A pszeudocereáliák – mint az amaránt és a hajdina is- értékes növények, amelyek más magokkal, amelyek lisztként vagy mag formájában (lenmag, szezámmag, szója, stb.) együtt a lisztérzékenyek számára toxikus fehérjéket nem tartalmazzák, a gluténmentes diétát gazdagíthatják. Egyben sokszor javítják a gluténmentes alapanyagok (keményítők, kukoricaliszt stb.) előnytelen tulajdonságait is, jobb ízű, állagú, nem morzsálódó, stb. kenyeret, tésztákat, süteményeket tudunk velük otthon és az iparban is készíteni. Amarant és hajdináról: https://dietaovoda.cafeblog.hu/2013/10/01/az-amarant-es-hajdina-helye/
A helytelenül összeállított gluténmentes diétában a rostbevitel alacsony, ezért mindenképp fontos, hogy cöiákia esetén erre nagy hangsúlyt fektessünk!
A hagyományos gluténmentes gabonaféléken túl számos alternatíva áll rendelkezésünkre, amelyek az étrend rosttartalmának emelésében is kiemelkedő szerepet kaphatnának.További részelteket: https://glutenerzekeny.hu/pszeudocerealiak-azaz-az-algabonak-1-quinoa/