Diéta Óvoda

Pszeudocereáliák és a gluténmentes étrend

Mi is az a pszeudocereália?

Magyarországon  gabona alatt a legtöbben a kenyérbúzát értik, pedig a világban nagy területen legalább 10-12 olyan növényfajt termesztenek, amelyeket a cereáliákhoz, illetve a pszeudo-cereáliákhoz sorolhatunk.
A kenyérbúza, a durum búza, a rizs, a kukorica, az árpa, a cirokfélék, a zab, a köles, a rozs és a tritikále a klasszikus értelemben vett gabonafélék képviselői, melyek világszerte elterjedtek és a világ különböző tájain a humán élelmiszer-termelés jelentős képviselői. 

 Az álgabonák (pszeudo-cereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért soroljuk őket mégis a gabonafélék közé, mert nagy keményítőtartalmú, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez. Ide tartozik az amaránt és a hajdina, pohánka, a quinoa és a köles ugyanolyan alapvető élelmiszernövények, mint testvéreik a gabonák.

Pszeudocereáliák alkalmazása a gluténmentes diétában”

A pszeudocereáliák – mint az amaránt és a hajdina is- értékes növények, amelyek más magokkal, amelyek lisztként vagy mag formájában (lenmag, szezámmag, szója, stb.) együtt a lisztérzékenyek számára toxikus fehérjéket nem tartalmazzák, a gluténmentes diétát gazdagíthatják.  Egyben sokszor javítják a gluténmentes alapanyagok (keményítők, kukoricaliszt stb.) előnytelen tulajdonságait is, jobb ízű, állagú, nem morzsálódó, stb. kenyeret, tésztákat, süteményeket tudunk velük otthon és az iparban is készíteni.  Amarant és hajdináról: https://dietaovoda.cafeblog.hu/2013/10/01/az-amarant-es-hajdina-helye/

A helytelenül  összeállított gluténmentes diétában a rostbevitel alacsony, ezért mindenképp fontos, hogy cöiákia esetén erre nagy hangsúlyt fektessünk!
A hagyományos gluténmentes gabonaféléken túl számos alternatíva áll rendelkezésünkre, amelyek az étrend rosttartalmának emelésében is kiemelkedő szerepet kaphatnának.További részelteket: https://glutenerzekeny.hu/pszeudocerealiak-azaz-az-algabonak-1-quinoa/

 

Kapcsolódó anyagok:

http://divany.hu/eletmod/2011/01/30/a_koles_uri_es_nepi_eledel_volt_egyszerre_a_quinoat_pedig_meg_csak_most_kostolgatjuk/

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!