Diéta Óvoda

Ételallergia tünetei, diagnózisa

A táplálékallergia tünetei: változatosak és súlyosságuk is különböző. Az előforduló panaszok, amelyek táplálékallergiára jellemzőek lehetnek:
  • Gyomor-bélrendszeri tünetek: vizes hasmenés, colika, gyomorgörcsök, hányinger, hányás, tartós étvágytalanság, hasfájás, haspuffadás, székrekedés, vashiányos vérszegénység
  • Bőrtünetek: ekcéma, urticaria, csalánkiütés, viszketés, oedema, az arc feldagadása
  • Légúti tünetek: tartós rekedtség, orrüreggyulladás (rhinitis), bronchitis, asztma, köhögés, krónikus orrfolyás
  • Általános tünetek: lassú növekedés, nem megfelelő súlygyarapodás, étvágytalanság, rossz közérzet, migrén
  • Súlyos esetben anaphilaxiás sokk :Az egyik legszembetűnőbb jelenség az orális allergia tünetegyüttes, amelyhez elegendő az allergénnek az ajakkal érintkeznie, illetve a szájba kerülnie. Az ajak, a nyelv a szájpad csiklandozó érzése, viszketése és sok esetben az ajak nagyfokú ödémás duzzanata jön létre az érintkezés után, legtöbbször 15 percen belül. Friss gyümölcsök és zöldségfélék válthatják ki, mint pl.: a paradicsom, az alma, a narancs, a cseresznye, az őszibarack, a dió, a zeller, a sárgarépa.
Rendszerint a tünetek nem önmagukban jelentkeznek, ami nehezíti a betegség felismerését, az állapot súlyosságának megítélésest. A csecsemőkori allergiához inhalációs (belégzéses) allergia is csatlakozhat. A pollen és ételallergia egymást erősítheti.

A táplálékallergia diagnózisa:
Legfontosabb lépcső az anamnézis pontos felvétele
  • Részletes családi anamnézis-nagyobb kockázat (lásd: https://dietaovoda.cafeblog.hu/2014/04/11/etelallergiakrol-roviden/ )
  • Táplálkozási anamnézis: Étrendi és ezzel együtt tüneti napló vezetése. Figyelembe kell venni, hogy a tünetek kialakulhatnak percekkel, órákkal, sőt 1-2 nappal a kérdéses étel elfogyasztása után. Tartalmaznia kell az anamnézisnek az alábbi konkrét adatokat:
    • Az étel elfogyasztása után jelentkező tünetek pontos leírása
    • Az étel elfogyasztása és a tünetek megjelenése közötti idő hossza
    • A tünetek kiváltásához szükséges étel mennyisége
    • Az allergiás reakciók gyakorisága
    • A legutóbbi reakció időpontja
    • Befolyásolja-e valami egyéb – pl. fizikai megterhelés – az allergiás reakciók kialakulását
A naplót legalább 1 hónapig, de inkább 6 hétig kell vezetni, étkezési bontásban, megszokott étkezési és életkörülmények között. Az esetleges gyógyszerszedéseket is fel kell tüntetni.
Ha az ételnapló alapján valószínűsíthető egy étel, vagy ételcsoport, és a beteg tünetmentes annyira, hogy a vizsgálat elvégezhető legyen, akkor allergiás bőrpróbákat lehet végezni (Pick vagy epicután teszt) Kivitelezése történhet gyári készítményekkel vagy friss táplálékkal. (Ezek a bőrtesztek sajnos nem minden esetben elegendőek, 3 éves kor alatt nem értékelhetők és még  a kifejezett klinikai tüneteket produkáló egyéneknél sem mindig pozitív.)
Néhány laboratóriumi módszer tünetmentes betegeken is közelebb vihet az ételallergia diagnózisához.
Ilyen a szérum össz IgE szint meghatározás (allergiásoknál jóval magasabb)
Allergén specifikus IgE, IgA, IgG ellenanyagok kimutatása
A táplálék intoleranciák vizsgálatára ma már létezik kétféle food test.

Az élelmiszer-specifikus IgG típusú ellenanyagok gyors kimutatásával az erős immunválaszt és kellemetlen tüneteket okozó élelmiszerek kizárhatók, illetve kiválthatók az étrendből, így az életminőség jelentősen javítható. A Food detective teszt készlet segítségével, akár saját otthonában is kimutatható az étel intolerancia. Ez a teszt egyszerre 46 panelt képes vizsgálni. A Foodtest úgy nevezett fehérjecsip alapú vizsgálat ami, ennél jóval pontosabb és megbízhatóbb. Ezek   több mint 200 féle panelt képesek vizsgálni.

Ezen vizsgáltok eredményét követően megkezdett és folytatott szakember által kontrollált diéták nagyon jó eredményeket mutatnak.

A vizsgálatok menetéről részletesebb információkkal a készülő honalpomon olvashatsz majd addig is érdeklődő leveleiteket a : dietetanoda(kukac)gmail.com email címen várom.

Az egyetlen általánosan elfogadott módszer a per os provokáció. Ez lehet nyílt (gyermekeknél), illetve kettős vak, placebo kontrollált (felnőtteknél, a táplálékaverzió kiszűrése).

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!