Csak okosan

Ahogy az előző bejegyzésben írtam a helyes táplálkozáshoz a családon keresztül vezet az út. A kisgyermekkorban kialakuló jó étkezési szokások az egész életre kihatnak. Ebben az életkorban még a gyerekek táplálkozásában a szülők töltik be a kulcsszerepet. A kívül állók kevéssé vannak még hatással, de azért a közösség erejében  ( bölcsőde, óvoda, hasonló korú társak) is bízhatunk. A gyerekek szívesebben kóstolnak meg dolgokat ha a többiek is szeretik.
Ebben az életkorban ügyelnünk kell arra, hogy a gyerekek minél többféle ételt, élelmiszert megismerjen. Ha lehetősége van erre kevéssé lesz válogatós. Fontos ez  azért is, mert minden élelmiszerben más-más típusát tekintve tápanyag van nagyobb mennyiségben. A gyermekünk étrendjében szereljenek a kalcium dús tej és tejtermékek, az energiát biztosító teljes kiőrölésű gabonafélék, müzlik, az élelmi-rostokban gazdag zöldség- és főzelékfélék és gyümölcsök, valamint az izomépítéshez szükséges sovány húsok meg a tojás. Gyermekünknek az édes ízről, az édességről sem kell lemondania hetente 1-3 alkalommal főétkezések után kínáljuk desszertnek a süteményeket, csokoládékat, pudingokat. Kulcsszó a mértékletesség és,hogy az édességek soha ne helyettesítsenek vagy váltsanak ki egy étkezést. Tartsuk fent desszert illetve jutalmazó jellegüket.
Most kánikulában különösen fontos, de általános igazság,hogy mindig gondoskodjunk a megfelelő folyadék bevitelről. Legjobb szomj oltó a tiszta víz, de kínálhatunk frissen préselt zöldség- gyümölcs leveket, cukor nélküli teákat a gyermek ízlésének megfelelően. Lehetőség szerint kerüljük a szénsavas és cukrozott üdítő italokat, ezek nem gyermekünknek valók.

Néhány jó tanács:  Mit kínáljak? 

Képek forrása: https://www.facebook.com/KreativHarmony

Tovább a blogra »