Diéta Óvoda

A csEVegŐ margójára

A csEVegŐ egy közös kezdeményezés a Hamikalauz – üveges bébiételek kisokosa blog fb csoportjában. Ketten dietetikusok  szakértőként vállaltuk, hogy adott időben élő csat formájában állunk rendelkezésre az anyukák számára. Ezen az eseményen az alábbi témákban igyekeztem válaszokat adni:táplálék allergiák, mentes étrendek, egyéb gyermektáplálási kérdések, hozzátáplálás, várandósság és szoptatás alatti étkezés, elhízott gyerek és az ő fogyókúrájuk,  alternatív táplálási módok gyermekkorban: vegetarianizmus különböző formái, jó evő és rossz evő gyerekekről szóló kérdésekkel. 

Az eseményt azért vállaltam el, mert fontosnak tartom az anyukák pontos tájékoztatását és ezért őrülten a felkérésnek. A kezdeményezés, mely az üveges bébiételkel foglakozik a Hamikalauz, az ott megjelent cikket hiánypótlóak.  Be kell valljam én is adtam a kisfiamnak bébi ételt, ugyanis nem fogadott mást el a hozzátáplálás során. Most már tudom ennek mi lehetett az egyik oka… de az egy teljesen más történet. Az eseményre március 22-én 10-12 óráig került sor, majd április 4. -én 11-14 óráig, a következő pedig április 26-án 11 és 14 óra között míg alszanak a kicsik 🙂 

Az első csEVegŐ alkalmával kevesebb, majd több anyuka vett részt az alkalmon, élt a lehetőséggel. Az anyukák egy része sokszor a sok információ hallatán amit a védőnőtől a szüleitől vagy más szülőktől hall elbizonytalanodik, megkérdőjelezi azt is amit jól csinál, ezért szüksége van megerősítésre, bátorításra. A Válaszadáskor sokszor ez elegendő, de van maikor pontos szakmai kérdésekben kell irányt mutatni,mert más az amit hall és más az amit a babájával tapasztal és kétségbe esik, hogy a baba nem olvasta a nagy könyvet. 

A csEVegŐ-ben előforduló kérdéseket szeretném kicsit összefoglalni. A mit, mikor, hogyan az örök kérdés erről írtam is a Babafalván többször és ott készült is egy tájékoztató, és mindig frissülő hozzátáplálási táblázatom is. Itt írtam a saját kérdéseimről is kicsit röviden:) 

A hozzátáplálás  egyik nagy kérdése az anyukák számára is  a glutén bevezetése és az allergének. A glutént az újabb állás foglalásoknak megfelelően  (ESPAGHN 2017 ) 4 és 12 hónapos kor között lehet bevezetni a baba étrendjébe,  a nagy mennyiségű glutén bevitelt el kell kerülni a glutén bevezetését követő első hetekben. Ebben az időszakban naponta 200 mg glutén adása javasolt – ezt a mennyiséget 3 gramm liszt tartalmazza. A  szakemberek többsége szerint a hat hónapos kor tekinthető az optimálisnak a gluténbevitel elkezdésére,mellyel én magam is egyetértek. Hiszen korábbi kutatások azt támasztják alá, hogy a korán bevezetett glutén esetén a coeliakia súlyosabb tünetekkel jelentkezik, ha pedig később történik, akkor enyhébb tünetekkel lép fel, illetve előfordulhat, hogy nem is okoz tüneteket. 

A hat hónapos kortól a glutén bevitel történhet zabpehellyel, búza- árpa pehellyel, bulátával, liszttel. Nem tartom szakmailag megfelelőnek sem a háztartási, sem a baba kekszes bevezetést, és a  többgabonás pépeket sem, mert ha valami bántja a baba pocakját nem tudjuk, hogy a sok összetevő közül mi volt az ok. 

A másik fontos kérdés mindig a tej, a tejallergia. Sok esetben már egészen pici korban jelentkeznek a tünetek, bőrtünetek kicsi apró pöttyök, ekcéma, atópia, székrekedés, súlyállás. Ez aggodalommal tölti el az anyukákat. Számomra (tapasztalataim alapján) aggasztó kicsit,hogy a fenti újabb állásfoglalás úgy fogalmaz az allergének kapcsán, hogy :  a késleltetett bevezetés nem csökkenti sem a lisztérzékenység (cöliakia), sem az ételallergia kialakulásának a kockázatát, ezért bármilyen allergén élelmiszer adása elkezdhető 4 hónapos kor után. Ugyanakkor a WHO és mi a szoptatást támogató szakemberek azt javasoljuk,hogy amennyiben lehetséges  a kizárólagos szoptatás tartson 6 hónapos korig vagy azontúl, és az allergének adása mindenképpen ezen táplálás mellett történjék meg, az anyatejben található immunanyagok védőhatása miatt. 

Ami engem még különösen aggaszt,hogy a nagyon reaktív földimogyoróról ír:  Földimogyoró bevezetése javasolt 4 és 11 hónapos kor között, de előtte feltétlenül történjen egy allergológiai vizsgálat (Prick-teszt) és konzultáció allergológussal! VAGYIS lehetőség szerint a magad kockázatú családok esetében ez jobb lenne ha ellenőrzött körülmények között kórházban történne…. 

Örökzöld téma a babák esetében az ivás kérdése. 1 éves kor alatt legjobb folyadékpótlás az anyatej, vagy tápszer. Legtöbb ételük ilyenkor még püré állagú vagy híg főzelék,mely bővebb folyadékot tartalmaz ,mint amit mi felnőttek megszoktunk. Ezért külön itatásuk nem szükséges. Azonban vannak időszakok amikor már ekkor is szükséges lehet a folyadék pótlás pl nyári nagy melegben, hasmenéses esetekben. Ekkor adjunk nekik felforralt lehűtött csapvizet, vagy babavizet. A nagyobb gyerek folyadék szükséglete 1-és 3 éves kor között 100-120 ml/testsúly kg. vagyis egy 10 kg gyereknek 1-1,2 l egy nap. ( Ha jól matekozom: ) ) A napi folyadékában benne van a reggeli tejes ital, a főzéshez használt víz is. 

Az étvágytalanság, vagy a rossz evés lehet életkori sajátosság (nem ér rá enni, játszik elfoglalt) vagy rossz szokás kérdése. Mindenesetre a savanykás ételek kínálása, a kevesebb cukor fogyasztása ( szörpök kiiktatása) egyes vitaminok adása segíthet. S persze ha együtt tud enni a család élvezettel. A gyerek többsége látvány evő ezért ötletes tálalás falták kikészítése is felkeltheti az érdeklődését, játékosabbá téve az evést, de soha ne adjunk neki játékot evés közben. A játék közben való evés eltereli a figyelmét, nem érzékeli a jóllakottságot addig eszik amíg van előtte, ezáltal elhízáshoz is vezethet. Illetve korán kialakít egy fajta függőséget más tevékenységgel összekapcsolt evéshez pl a tévézés közben való evés. 

Mostanra ennyit,  a következő csevegők után ismét jelentkezem.  

 

Szép napokat nektek! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!